Kamberi poziva Vučića da ubedi javnost u Srbiji u neophodnost sporazuma sa Kosovom

Bujanovac, 6. februar 2023. Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi  pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ubedi svoje pristalice i simpatizere, koalicione partnere i javno mnjenje u zemlji da je u pravu kada kaže da Srbija treba da prihvati francusko-nemački predlog sporazuma za Kosovo.

Kamberi je na sednici Skupštine Srbije rekao da će zarad evropske perspektive Kosova i Srbije podržati svaku inicijativu za što skoriji sporazum sa Kosovom.

-Naravno, to neće biti lako, posebno zbog antialbanskog raspoloženja i negativnog narativa o Kosovu, koji je posledica neprijateljske retorike građene godinama. Ono što se juče i danas dešavalo u parlamentu najbolje opisuje čuvena rečenica američkih astronauta: „Hjustone, imamo problem” – poručio je Kamberi.

Ocenio je da je u pitanju “ekstremni nedostatak osećaja za realnost.

Po njegovim rečima, u izveštaju koji je predsednik Vučić podneo parlamentu, sva krivica za tenzije koje su nedavno podignute prebacuje se na Kosovo I kosovskog premijera Albina Kurtija.

-Albin Kurti nije ni monstrum ni terorista. On je legitimno izabrani premijer Vlade Kosova. Kao takav, morali biste to da prihvatite i da se s njim dogovorite. Žao mi je što ste od juče ste više puta izrazili žaljenje što Albin Kurti još uvek nije u srpskim zatvorima. Zar njegov slučaj i slučaj desetina hiljada tada uhapšenih mladih Albanaca ne treba da posluži kao najbolji dokaz za pogrešnu i represivnu politiku Srbije na Kosovu? – upitao je Kamberi Vučića.

Istakao je da je u ovim ključnim trenucima,  najveća odgovornost za budućnost zemlje na Vučiću kao izabranom predsedniku i da je neophodno da se kroz dijalog dođe do dogovora.

-Recept za sigurnu katastrofu je iluzija da će NATO i Amerika jednog dana biti uništeni i da treba sačekati taj dan – naveo je Kamberi.

Sporazum otvara evropsku perspektivu i za Srbiju i za Kosovo, a istovremeno bi sporazum, za ceo zapadni Balkan, označio korak napred u odnosu na sadašnje regresivne trendove. Izjavili ste da nam je potrebno pomirenje sa Albancima. Ovo je dobra vest i nadam se da je iskrena – dodao je.

Po njegovim rečima, Albanci Preševske doline, kako naziva pod izmeđuručje Bujanovca i Preševa, nadaju se da će postizanje sporazuma Srbije i Kosova imati direktan i pozitivan uticaj na unapređenje prava Albanaca.

-Sigurni smo da Beograd treba da iskoristi postizanje sporazuma kao otvaranje novog poglavlja u komunikaciji sa Albancima Preševske doline. Ni danas, skoro 22 godine nakon potpisivanja sporazuma iz 2001. godine, kao ni posle sporazuma iz 2009. i sporazuma iz 2013. godine, pozicija Albanaca se nije promenila jer Beograd nije poštovao postignute dogovore i preuzete obaveze – naglasio je Kamberi.

Zaključio je da je iznalaženje simetričnih i izbalansiranih aranžmana za zaštitu i unapređenje prava manjina u skladu sa evropskim standardima i međunarodnim zakona siguran put ka uspostavljanju dobrih odnosa između Kosova i Srbije, ali i veliki korak ka dugoročnom miru na Zapadnom Balkanu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *