Ovo su opasni proizvodi povučeni sa tržišta u Srbiji

Bujanovac, 8. februar 2023. Kuvalo za vodu marke ROX, silikonski kalupi za mafine, igračke, ženske japanke, razne novogodišnje ukrasne lampice, ogledalo, ali i odelce za bebe povučeni su sa tržišta Srbije od početka ove godine zbog raznih rizika – od hemijskog, pa do opasnosti od gušenja i požara.

Kuvalo za vodu se povlači  sa tržišta Srbije zbog rizika od strujnog udara, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, prenosi N1. Ovo je sedmi proizvod koji se od početka godine povlači sa tržišta Srbije.

Reč je o kuvalu marke ROX, tip/model 57831, sa oznakom bar koda 3858890578317, kapaciteta 1,8l. Proizvod je upakovan u kartonsku kutiju crno-sive boje, a sa tržišta se povlači zbog rizika od strujnog udara. Proizvođač je Guangdong Kelian Electrical Appliance Co., Ltd iz Kine, a uvoznik „ROX-BG“ doo, Beograd.

-Proizvod nema uzemljenje pa korisnik može da dođe u dodir sa delovima pod naponom što povećava rizik od električnog udara – navodi se na sajtu NEPRO sistema.

Silikonski kalupi za mafine, proizvođača Pepko iz Poljske, takođe su na listi nebezbednih proizvoda, kod kojih opasnost po potrošače „vreba“ iz hemijskog sastava kalupa.

-Na kalupima za mafine postoji rizik migracije, tj. prenosa formaldehida i melamina sa pomenutih materijala za pakovanje hrane na prehrambeni proizvod koji se u njima nalazi – stoji na sajtu NEPRO.

Ove silikonske modle – kalupi nose broj serije 2200131053168, dok je oznaka modela SKU 310531. Proizvod je, kako se navodi, upakovan na kartonskoj podlozi sa prednjom – providnom plastičnom stranom.

Sa tržišta Srbije povučeno je i odelce za bebe – zeka za novorođenčad, model kids, robne marke Zara Home, referentni broj/broj serije 4673/529/737. Rizik je – opasnost od gušenja.

Na ovogodišnjem spisku je i više vrsta ukrasnih lampica, za koje je naveden rizik od požara, ali i strujnog udara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *