Šćiprim Arifi Kurtija nazvao diktatorom i podneo prijavu protiv NSA

Bujanovac, 9. februar 2023. Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi nazvao je premijera Kosova Albina Kurtija diktatorom, a Specijalnom tužilaštvu u Prištini podneo je krivičnu prijavu zbog navodne zloupotrebe sredstava kosovske vlade od strane Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.

-Mi cenimo demokratske procese više od bilo kog pseudodiktatora. On to ne primećuje, već je pseudo diktator. On je malo bolje obučen, sa drugačijom kravatom i drugačijom retorikom, ali u suštini ima tu diktatorsku ideologiju. Ako ga neko kritikuje, odmah je protiv. Nakon što smo prošle godine došli na vlast, njegovi ministri posećuju samo opštinu Bujanovac. Svakom ministru je rekao da ne ide u Preševo“, rekao je Arifi za TV Klan Kosova.

Po njegovim rečima, Kurti je napravio veliku grešku kada se 2018. godine razgovaralo o ujedinjenju Preševske doline, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca i Preševa sa Kosovom.

-Kada je tadašnji predsednik Hašim Tači izneo ovaj zahtev na međunarodnom nivou, Kurti mu se usprotivio. Tači je tražio ono što smo mi Albanci Preševske doline tražili još od 1992. godine – aneksiju, a Kurti se tome protivio –  rekao je Arifi.

Dodao je da Kurti nema osećanja prema Preševskoj dolini i da pitanje Preševa i Bujanovca koristi samo za dobijanje glasova.

Arifi je pre dva dana podneo krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu u Prištini zbog navodne zloupotrebe novca koja je kosovska vlada izdvojila za Albance na jugu Srbije, a deljen je preko Nacionalnog saveta Albanaca.

Nakon podnošenja žalbe, Arifi je rekao da je bivša predsednica Preševa Ardita Sinani, koja je sada savetnica premijera Kurtija,  direktno umešana u aferu korupcije.

-Ardita Sinani, savetnica premijera Kurtija, zloupotrebila je 27.000 evra. Agon Islami je član partije Šaipa Kamberija i dobio je 25.000 evra za finansiranje svog portala. Kosovskim novcem finansirano je jačanje jedne od pet partija u Preševskoj dolini – rekao je Arifi.

Po njegovim rečima, dva miliona evra koje je Kosovo izdvojilo kao pomoć opštinama na jugu Srbije, podeljeno je tokom kampanje određenoj grupi koja je bliska Kurtijevoj stranci Samoopredeljenje.

Arifi je optužio i šefa Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafu da je dodelio 45.000 evra nevladinoj organizaciji  koja je osnovana samo tri dana pre konkursa.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *