Vlada ukinula ograničenje cena mesa

Bujanovac, 10. februar 2023. Cene pojedinih vrsta svinjskog mesa, kao što su but bez kostiju, plećka, vrat sa kostima i krmenadle sa kostima više neće biti ograničena, kao ni cena celog pileta. Vlada Srbije je u četvrtak promenila uredbu kojom su propisane maksimalne cene određenih životnih namirnica, tako što su izbačene odredbe koje se odnose na ove vrste svinjetine i celog trupa pileta, potvrđeno je za  N1 u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica do sada su bile ograničene, između ostalog, i cene određene vrste svinjetine i piletine.

Svinjsko meso pojeftinilo i u Bujanovcu, ali se građani i dalje žale na skupoću

Do sada je maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju bila 750,20 dinara po kilogramu, za svinjsku plećku bez kostiju 738,10 dinara, za svinjski vrat sa kostima 689,70 dinara po kilogramu, dok krmenadla sa kostima nije smela da u prodavnicama bude skuplja od 659,45 dinara po kilogramu.

Kada je reč o piletini, ovom uredbom do sada je bilo propisano da maksimalna maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa ne sme prelaziti da prelazi 319 dinara po kilogramu.

S obzirom da je ukinuto ograničenje cene ovih vrsta mesa, postavlja se pitanje da li će doći do poskupljenja. Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, kaže da se – neće dozvoliti da do toga dođe.

„Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine ozbiljno se bavi situacijom na tržištu. Udruženim snagama smo uspeli da obezbedimo da građani imaju na raspolaganju sve proizvode i da se uspešno izborimo sa inflacijom na tržištu koja potresa celu Evropu. Ljudi ne treba da se brinu, jer nam je primarni interes i dalje da obezbedimo stabilne cene i redovnu snabdevenost tržišta“, rekao je Momirović.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *