Počelo prijavljivanje penzionera za besplatan boravak u banjama

Bujanovac, 11. februar 2023. (foto PIO fond) – Penzioneri u Srbiji od danas se mogu prijavljivati za besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije u trajanju od 10 dana, saopšteno je iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Pravo na besplatnu rehabilitaciju imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija penzija iznosi do 37.809 dinara, a koji osim penzije nemaju druga lična primanja.

U saopštenju Fonda PIO se navodi da se penzioneri na konkurs mogu prijavljivati do 2. marta.

Pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 37.809 dinara.

„Uz prijavu je potrebno podneti penzijski ček; dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo); popunjenu prijavu sa izjavom na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021. i 2022. i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju; i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje“, navodi se u saopštenju.

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale gde penzioneri imaju prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda PIO, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Penzioneri sa Kosova i Metohije sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije Kosova i Metohije, prijave treba da podnesu najbližoj filijali Fonda PIO.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *