Opština i EU kupuju kuće u bujanovačkim selima za raseljene

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. februar 2023. (foto ilustracija) – Za romske porodice raseljene sa Kosova, koji su od 1999. godine smešteni u kolektivnom centru „Salvatore“ u Bujanovcu, pored izgradnje socijalnih stanova, Opština će kupovati i kuće u bujanovačkim selima. Kako saznajemo u kabinetu predsednika, predviđeno je 18.000 do 20.000 dolara po kući, a biće raspisan javni poziv za one koji žele da prodaju.

Da je u planu kupovina deset kuća u selima u okolini Bujanovca našem portalu je potvrđeno u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) koja sprovodi projekat Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, a o detaljima je za Bujanovačke govorio šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi, koji je zadužen za sprovođenje projekta u Bujanovcu.

-U centru „Salvatore“ imamo 19 romskih porodica, od kojih će 12 dobiti stanove čija izgradnja počinje po okončanju tendera za izvođača radova, a za sedam porodica će biti kupljene kuće u selima. Odobrena nam je kupovina kuća za još tri socijalno najugroženije porodice u opštini, koje ćemo odrediti po unapred utvrđenim kriterijumima. Dakle, ukupno 10 kuća – kaže Salihi.

Naglasio je da je plan da se kupuju kuće u selima koji su najbliža Bujanovcu.

-I tom delu će biti jasno utvđeni kriterijumi u javnom pozivu, odnosno koje uslove mora da ispunjava kuća koja se nudi, jasno je da nećemo kupovati ruinirane objekte koji ne ispunjavaju osnovne uslove za život – kaže Salihi.

Po njegovim procenama, sve oko realizacije projekta Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, odnosno izgradnja stanova i kupovina kuća, biće završeno do kraja godine.

Bujanovačke su ranije javile da je tender vredan 48,7 miliona dinara za izvođača radova na izgradnji socijalnih stanova u ulici Jaćima Đošića već raspisan i biće otvoren do 3. marta.

Počinje izgradnja stanova za Rome raseljene sa Kosova




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *