Vučić Kurtiju: Nema razgovora o Albancima u centralnoj Srbiji

Bujanovac, 13. februar 2023. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je bezobrazlukom i budalaštinom zahtev kosovskog premijera Albina Kurtija da Srbija dozvoli svim manjinama koje žive na njenoj teritoriji udruživanje po principu Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu.

-On bi hteo da poistoveti pravno politički državno-pravni status Srbije i onoga što on naziva Republika Kosovo, ali mi upravo imamo razgovore zato što nije isto. Nemaš ti šta da razgovaraš o centralnoj Srbiji. Imamo jednu temu i ona je jedina na stolu. Šta da radite kada neko misli da ima pravo da bude bahat, jer misli da ima velike zaštitnike –  naglasio je Vučić.

Kurtijevu izjavu da u Srbiji postoji 11 predsednika opština koji nisu srpske nacionalnosti, a nemaju posebne zajednice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nazvao budalaštinom i bezobrazlukom.

Kurti: Sve manjine u Srbiji da dobiju zajednice opština

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je za Kosovo onlajn da je poređenje koje je napravio Albin Kurti neprimereno.

-Po istom sistemu Kurti bi mogao da kaže zašto Francuska ne napravi zajednicu muslimanskih opština u kojima muslimani žive kao većina ili da to pitanje uputi Nemačkoj. Ovde je reč o Kosovu a ne o Srbiji. Kosovo tek treba da se ustanovi kao država jer nije međunarodno priznato, a ima obaveze koje je preuzelo u skladu sa tim i koje im je međunarodna zajednica nametnula. ZSO je obaveza koja je preuzeta Briselskim sporazumom i to u dva navrata 2013. i 2015. godine – kaže Popov.

On dodaje da nije tema preuređenje Srbije kao zemlje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *