Lajčak: Kosovo mora da uspostavi ZSO

Bujanovac, 20. februar 2023. Dalje odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu za međunarodnu zajednicu je neprihvatljivo, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. On je naglasio da je Briselski sporazum ratifikovan u kosovskom parlamentu,  čime je za Kosovo postao međunarodno pravna obaveza.

-Razumemo da je ovo pitanje osetljivo za Vladu Kosova, ali obaveze moraju da biti ispunjene“, rekao je Lajčak za Politiku, odgovarajući na pitanje zašto još nije formirana Zajednica srpskih opština, prenosi N1.

Po njegovim rečima, stav EU i SAD, i drugih međunarodnih partnera, jeste da je svako dalje odlaganje neprihvatljivo.

Kosovski premijer Albin Kurti je prošle nedelje pozvao Srbiju da prva formira zajednice opština u Preševskoj dolini, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca i Preševa, ili u Sandžaku i da „pokaže na svom primeru kako bi taj model trebalo da funkcioniše“.

Lajčak kaže da EU trenutno radi na dva koloseka kako bi dijalog Beograda i Prištine krenuo napred.

-Prvo, prioritet je da se obe strane slože oko predloga EU za normalizaciju odnosa. Drugo, mi paralelno nastavljamo da radimo na obezbeđivanju pune i trenutne implementacije svih elemenata onog što je do sada dogovoreno u dijalogu – koji ostaju važeći, i obavezujući su za obe strane“, rekao je Lajčak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *