Bujanovački lekari traže da budu plaćeni po učinku, nije isto imati 10 i 100 pacijenata

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 22. februar 2023. Lekari u bujanovačkom Domu zdravlja smatraju da bi trebalo da budu plaćeni po učinku, jer nije isto, kako kažu, ni ko gde radi ni koliko radi.  Novac je dobra motivacija za rad, navode lekari,  i nije fer da isto bude plaćen lekar koji ima deset pacijenata i onaj koji ih ima sto.

-Mislim da je inicijativa Ministarstva zdravlja o tome da se lekari plaćaju po učinku apsolutno u redu – kaže za naš portal direktorka Doma zdravlja, dr Daliborka Pavlović.

Ona dodaje da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti već postoji jedan deo plate koji se prema kapitacionoj oceni vrednuje, tako da plata na primer specijaliste Opšte medicine može da bude oko 5-6 hiljada veća ukoliko ima prosečnu ocenu 10, odnosno da bude 5-6 hiljada niža ako ima nisku kapitacionu osnovu, što čini raspon od nekih 100 evra na mesečnom nivou.

-Onaj ko ima kapitacionu ocenu 5 nema odbitke na platu, ne kažnjava se, ali ako ima veću ocenu onda on dobija i taj stimulativni deo koji može da ide i do 5-6 hiljada – objašnjava Pavlovićeva.

Mora da se uzmu u obzir, kako kaže, i uslovi rada, zatim gde ko radi, odnosno da li radi u nekoj seoskoj ambulanti ili u gradskoj, zatim kakav je raspored rada i slično pa da svako za svoj rad bude adekvatno plaćen.

-Plate su sad solidne, činjenica je da smo mi padali od posla tokom kovid epidemije, ali smo u poslednje dve godine osetili značajno povećanje plata, što je takođe činjenica i apsolutno sam za predlog da oni koji rade budu više plaćeni, jer ništa nije takva stimulacija kao novac – kaže dr Pavlović.

Direktorka Doma zdravlja smatra da bi plaćanje po učinku, odnosno bonus koji bi dobijali lekari, pozitivno uticao na to da lekari specijaliste ne napuštaju Domove zdravlja u kojima rade.

-Vrlo je bitno gde se radi. Kada smo mi imali ovde dodatak od 50 odsto, to je zaustavljalo mnoge da odu odavde i tada smo bili jedan Dom zdravlja za poštovanje, jer niko od specijalista nije hteo da ode, a sad nam se dešava da odlaze – objašnjava dr Pavlović.

Dr Dejan Stojanović, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja Bujanovac takođe smatra da je predlog Ministarstva zdravlja na mestu.

-Mislim da bi lekari trebalo da budu plaćeni po učinku, jer nije fer da bude isto plaćen lekar koji ima deset i lekar koji ima sto pacijenata – ističe dr Stojanović.

On je mišljenja da bi lekari dodatno trebalo da se plaćaju i po broju uspešno urađenih operacija, odnosno uspešno izlečenih pacijenata.

Zaposleni u državnom sektoru su od januarske plate dobili povećanje zarada od 12,5 odsto. Za zdravstvene radnike to znači da je osnovna plata doktoru specijalisti 125.960 dinara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *