Ministri potpisali protokol o graničnim proverama na prelazu Miratovac- Lojane kod Preševa

Bujanovac, 22.02.2023. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i njegov kolega iz Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali su danas u Beogradu Protokol o načinu obavljanja graničnih provera na zajedničkom graničnom prelazu „Lojane – Miratovac“ kod Preševa.

Ministri su istakli da srpske i makedonske granične službe tradicionalno dobro sarađuju i da će potpisani Protokol doprineti detaljnijem uređenju načina obavljanja graničnih provera na ovom zajedničkom graničnom prelazu, a saradnju učiniti snažnijom i efikasnijom.

Foto: MUP

Po Gašićevim rečima, Srbija i Severna Makedonija stoje na istom putu sprečavanja iregularnih migracija, a ključ rešenja ovog problema je čvrsta saradnja i zajednički rad, koji je u interesu građana obe zemlje.

„Naša policija je pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju iregularnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala“, kazao je Gašić.

Makedonski ministar je naglasio da je bezbednosna situacija na makedonskim državnim granicama stabilna i bez značajnijih promena.

Tokom 2022. godine, dodao je, zabeležen je trend povećanja pokušaja ilegalnih prelazaka od 31,22 odsto, kao i da je sprečen 27.391 pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Prema njegovim rečima, taj trend nastavljen je i u januaru ove godine.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *