Dom zdravlja poziva Bujanovčanke na sistematski ginekološki pregled

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 24. februar 2023. Iz bujanovačkog Doma zdravlja apeluju na sugrađanke da obave kompletan ginekološki sistematski pregled u Dispanzeru za žene. Lekari preporučuju devojčicama i dečacima uzrasta do 19 godina da prime vakcinu protiv HPV virusa, koji je zričnik karcinoma, posebno grlića materice.

-U preventivni sistematski pregled spadaju kolposkopski pregled, Papa test i uzimanje vaginalnog brisa na analizu, i sve to se može uraditi u našem Dispanzeru za žene – poručuju iz Doma zdravlja.

Njihov cilj je, kako kažu, podizanje svesti kod pacijentkinja o značaju prevencije u borbi protiv opake bolesti zvane rak grlića materice.

-U Dispanzeru za žene rade dva ginekologa, po jedan u smeni, dr Menderez Aliju i dr Slaviša Cvetković – dodaju iz Doma zdravlja.

Pacijentkinje se mogu javiti svakog radnog dana u periodu od 7 do 20 časova i da kod medicinske sestre zakažu preventivni pregled. Broj telefona za zakazivanje pregleda je 062/8006106.

Pored ginekološkog pregleda, koji je jedan od vidova prevencije, iz Doma zdravlja apeluju i na vakcinaciju devojčica i dečaka vakcinom protiv HPV virusa (Gardasil 9) kao glavnog uzročnika karcinoma grlića materice.

-Reč je o preporučenoj imunizaciji za devojčice i dečake uzrasta od 9 do 19 godina, do 15. godine se primaju dve doze vakcine, a posle 15. godine tri doze – objašnjavaju za Bujanovačke u Domu zdravlja Bujanovac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *