Delegacija Albanaca ponovo u SAD, cilj posete ista prava kao Srbi na Kosovu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. februar 2023. Politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi otputovali su u Vašington kako bi američki Senat izvestili o “situaciji u Preševskoj dolini”, kako nazivaju područja tri opštine na jugu Srbije. Delegaciju čine narodni poslanik iz Bujanovca i šef Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, njegove partijske kolege Ardita Sinani i Ragmi Mustafa, Flora Ferati iz Medveđe, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi i Ragmi Mustafa, šef Demokratske partije Albanaca iz Preševa.

Uoči polaska za Vašington Kamberi je poručio da će jednakost i kolektivna prava biti teme razgovora i zahtev upućen i Briselu i drugim evropskim prestonicama.

“Nova faza u koju ulazi pitanje manjina na Balkanu dobra je prilika da se zahteva simetričan tretman svih zajednica.  Evropa i Evropska unija moraju ostati jedina orijentacija Zapadnog Balkana”, poručio je Kamberi.

Ovo je treća poseta Americi koju finansira kosovska vlada, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Kosovska vlada ponovo šalje u Ameriku lidere Albanaca u Bujanovcu i Preševu

Kamberi je pred put poručio da je Albancima više nego ikada potrebna unutrašnja koordinacija i bliska saradnja sa Prištinom i Tiranom.

“Usklađivanje naše politike sa našim međunarodnim prijateljima i svest o pitanju Albanaca u dolini. Zbog toga ćemo biti u Vašingtonu i to neće biti kraj našem angažovanju”, kaže on.

Po njegovim rečima, Srbija neće moći da postane članica Evropske unije, a da ne počne ozbiljno da se bavi unapređenjem položaja manjina i obezbeđivanjem jednakih prava.

 




2 thoughts on “Delegacija Albanaca ponovo u SAD, cilj posete ista prava kao Srbi na Kosovu

  1. Miki

    Мени такође није јасно каква права желе када се не поштују легитимна права од стране Албанаца а која се односе на две остале заједнице у Бујановцу? Изашли на изборе, гласали и …. ? Где је њихов глас? Какву демократију желе? Каква се демократија годинама спроводи на Косову? Пуца се на децу и људе уочи и на дане празника!!!

    Reply
  2. Anonimni

    mene interesuje na osnovu čega su Albanci ugroženi u ovim opština kad imaju svu vlast pogotovu u Bujanovcu i Preševo.A još jedna stvar kako opravdavaju u lokalnim samoupravama taj njihov nedolazak na svojim radnim mestima.Plate primaju od poreskih obveznika republike Srbije.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *