Vučić i Kurti u Briselu o evropskom planu za Kosovo

Bujanovac, 27. februar 2023. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastaće se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a tema razgovora će biti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, sa početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak, najavljeno je iz službe za spoljne poslove EU.

Vučić je u nedelju razgovarao sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz primetan napredak ka dogovoru.

Šole je rekao da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kako je rekao Vučić,  spreman  je da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Pred novu rundu dijaloga, Vučić je, saznaje Tanjug, primio zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka u Briselu.

Pismo evropske lidera primio je i Kurti, iz čijeg kabineta je saopšteno da je u pismu zatraženo sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i ZSO, prenela je Koha.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *