Godišnjica albanskog referenduma za pripajanje Bujanovca i Preševa Kosovu

Bujanovac, 2. mart 2023. Na današnji dan pre 31 godinu završen je referendum na kojem se gotovo 100 odsto Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu. Na godišnjicu referenduma aktuelni albanski političari u Bujanovcu i Preševu poručuju da “borba još uvek traje”

Narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi podsetio je na krucijalnu ulogu nekadašnjeg šefa stranke Rize Halimija u organizovanju referendum.

Iz PDD je saopšteno da “ovaj istorijski događaj nastavlja da ima izuzetnu političku težinu za naš region, posebno u periodu kada se čeka postizanje konačnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije, sporazuma koji stvorio bi mogućnosti za dugoročni mir na Zapadnom Balkanu”.

Predsednik opštine Preševo i šef Alternative za promene Šćiprim Arifi navodi da referendum putokaz za politički angažman za obezbeđivanje osnovnih prava. “Borba je trajala do danas i trajaće generacijama”, poručio je.

Na referendum se glasalo dva dana, 1. i 2. marta 1992. godine na 75 biračkih mesta u privatnim prostorijama. Glasalo je preko 46.000 birača ili 98 odsto, koji su odgovorili pozitivno,  a referendum je proglašen veoma  uspešnim.

Referendum, međutim, nisu priznali ni tadašnja država ali ni međunarodna zajednica.

Prema oceni medija na albanskom, organizacija referenduma 1. i 2. marta 1992. godine bila je i ostala najvažniji rezultat dve najstarije političke stranke koje okupljaju Albance juga Srbije, PDD i DPA, koje su dve godine pre  toga započele sa nezavisnom političkom organizacijom Albanaca u Preševskoj dolini.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *