OEBS hvali Vladu Srbije zbog Nacionalnog saveta Albanaca

Bujanovac, 2. mart 2023. Povodom formiranja Privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Misija OEBS-a u Srbiji pohvalila je Vladu Srbije što je preduzela, kako navode, opsežne konsultacije sa predstavnicima albanske  zajednice kako bi se pronašla pragmatična rešenja u procesu posle neuspeha pet albanskih stranaka da dogovore većinu u NSA posle izbora 13. novembra. Iz OEBS-a poručuju da žele da vide funkcionalan i efikasan Savet albanske nacionalne manjine za dobrobit cele zajednice.

“Savet koji može da ostvari svoja individualna i kolektivna prava u okviru širokog obima javnih ovlašćenja saveta nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja, informisanja/medija, kulture i službene upotrebe jezika i pisma”, navode iz OEBS.

Bujanovačke su u sredu javile da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava donelo rešenje o obrazovanju Privremenog organa, čije formiranje je bilo neophodno nakon neuspeha stranaka da dogovore većinu i izaberu rukovodstvo NSA posle izbora u novembru prošle godine.

Ministarstvo odredilo ko će upravljati Nacionalnim savetom Albanaca

“U cilju što efikasnijeg formiranja privremenog organa upravljanja i dobre i efektivne organizacije budućih elektorskih izbora, predsednica Vlade Ane Brnabić je tokom prethodne nedelje zakazala sastanak sa predstavnicima albanskih lista”, saopšteno je iz ministarstva.

Privremeni organ će rukovoditi Savetom albanske nacionalne manjine do novih, ovoga puta elektorskih, izbora, koji će biti raspisani u roku od 60 dana, a održani u roku od 45 dana od raspisivanja.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *