„Ko je na koga“ – Vranjski glumci oduševili pozorišnu publiku u Bujanovcu

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. mart 2023. Pozorišnim komadom „Ko je na koga“  trupa „Mizanscen“ iz Vranja oduševila je sinoć bujanovačku publiku. Osmeh nije silazio sa lica naših sugrađana željnih pozorišta.

-Smejala sam se sat vremena, zaista nam je nedostajalo nešto što će nas na trenutak odvratiti od svakodnevice – kaže jedna gledateljka.

-Predstava je zabavna, glumci su fenomenalni, jedino što zameram je to što su neki roditelji doveli svoju decu na predstavu koja očigledno nije primerena njihovom uzrastu – dodaje naš drugi sagovornik.

Glumci su bili jako uzbuđeni pred izlazak na scenu i jedva su, kako kažu, čekali da vide kako će publika u Bujanovcu reagovati na njihovo ostvarenje koje svaki put igraju sa istim žarom kao na početku.

-Ovo je nešto što naš narod na jugu jako voli, a to je komedija na lokalnom dijalektu. Tema su dva bračna para koja se međusobno varaju i zaplet predstave nastane kada se oni nađu na istom mestu u isto vreme – objašnjava jedan od glumaca, Marko Petričević.

Ideja da likovi u predstavi budu dva bračna para uzeta je, kako kaže, iz komedije „Mala srpska trilogija“, ali su tekst pisali u potpunosti sami.

Kako muškarci reaguju na preljubu, a kako žene, koje su taktike dozovljene, a koje nisu, da li je bitno održati brak ili sačuvati ljubavnicu, da li važno da „ne pukne bruka“ ili je važno kako se mi osećamo… pitanja su na koja ova predstava, na originalan i vrlo duhavit način, pokušava da skrene pažnju.

-Nama je jako važno da ne prelazimo granicu vulgarnost ili nekog lakog humora i da naša predstava sat vremena drži osmeh publici na lice – dodaje Petričević.

Milena Stošić, Jelena Filipović, Marko Petričević i Marko Nikolić, diplomirani glumci, članovi ansambla pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, oformili su 2019. godine privatno udruženje građana „Mizanscen“ i predstava „Ko je na koga“ je njihova prva predstava koju igraju uspešno već dva godine.

Predstava je, kako kaže, u predselekciji za par festivala, što u Srbiji što u regionu.

-Nama je ovo prvo gostovanje sa ovom predstavom i jedva čekamo da vidimo kako će publika u Bujanovcu reagovati. Verujem da ćemo i u buduće dolaziti, kao udruženje imamo i dečije prestvave i nadam se da ćemo biti u prilici da što pre dođemo da pred decom u Bujanovcu igramo Zlatokosu i tri medveda i Crvenkapu – ističe Petričević.

Dolazak vranjske trupe i izvođenje ove predstave, kao i gostovanje prokupačkog pozorišta ranije ove nedelje, organizovalo je Bujanovačko amatersko pozorište  (BAP).

Nušićevo “Sumnjivo lice” na daskama Doma kulture, bujanovačka publika željna pozorišta




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *