Plaćajte na vreme, poskupelo izvršenje

Bujanovac, 6. mart 2023. (foto ilustracija) – Naknada za pripremanje, arhiviranje i vođenje predmeta koje naplaćuju javni izvršitelji od danas će biti skuplje za 1.000 dinara, dok će dostava putem pošte umesto dosadašnjih 360 iznositi 450 dinara, najavljeno je iz Komore javnih izvršitelja.

Iz Ministarstva pravde kažu da tarifa izvršitelja nije menjana više od 11 godina i poskupljenje pravdaju inflacijom, prenosi RTS.

Za dug od 24.000 hiljade dinara, dužnik je do sada izvršiteljima plaćao oko 6.000 dinara, a po novom cenovniku – moraće da izdvoji 8.460 dinara. Dodatno, za advokatske troškove mora da se izdvoji najmanje 22.500 dinara.

Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa dugovanja na osnovu sudskih presuda.

Advokati kažu da zbrku pravi to što građani ponekad ne prime rešenje o izvršenju, pa tako propuste rokove.

-Potpuno se isti mehanizam pokreće bez obzira da li je reč o dugu od 5.000 dinara ili 500.000 dinara. I građanima deluje ako zbog 5.000 dinara dobiju troškove 20.000 dinara da postoji bitna nesrazmera. Ono što moraju da budu svesni, postoji predujam izvršitelja, postoji taksa suda, postoji rešenje suda, postoji nagrada i to sve čini da se ceo taj mehanizam angažuje zbog tih pet 5.000 dinara – kaže advokat Ivan Stanikić.

Ministarstvo pravde naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine.

Izvršitelji su uvedeni 2012. godine kao produžena ruka sudova. Najveći doprinos su, kažu, dali pri naplati dugova za komunalije. Na primeru Infostana gde je dobrovoljna naplata viša od 90 odsto, kažu, najjasnije se se vidi njihov doprinos.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *