Bujanovački ugostitelji kažu da bi ih zabrana pušenja uništila, gosti podeljeni

Piše: I. Jovanović

Zabrana bi nas zatvorila: Dragan Gagi Milić

Bujanovac, 8. mart 2023. – Vlasnici ugostiteljskih objekata u Bujanovcu sa kojima smo razgovarali protiv su uvođenja zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, jer smatraju da bi im to uništilo posao. Gosti su oprečnog mišljenja, dok bi jedni zabranili potpuno, drugi su za kompromisno rešenje pola-pola.

Mislim da bi zabrana značajno smanjila promet i posao, kao što su uostalom potvrdili i ugostitelji iz susedne S. Makedonije, koji su rekli da im se posao drastično smanjio zbog zabrane pušenja – kaže za naš portal Dragan Gagi Milić, suvlasnik kafića „Perla“ u Bujanovcu.

Verovatno će, kako dodaje, morati da prilagode sam objekat u skladu sa zakonom ukoliko bude usvojen, da obezbede uslove da pušači zimi mogu boraviti u bašti kafića, što će dodatno povećati troškove vlasnika.

Kao strastveni pušač ja se slažem da se uvede zabrana, ali kao vlasnik ugostiteljskog objekta se plašim za svoje poslovanje – ističe Milić.

Mi Srbi smo malo čudan narod, po njegovim rečima, i koja god zabrana da se uvede ljudima će možda u početku biti čudno dok se prilagode, ali bi se kasnije uklopili.

Onaj ko je navikao da pije kafu u kafiću dolaziće i dalje, jer se teško menjaju navike. Onaj ko je naumio da je popije, popiće je ako treba i na minus 10 u bašti kafića samo da bi zapalio cigaretu – objašnjava sagovornik.

Za visinu kazne od milion dinara, koju predlaže ministarka zdravlja, kaže da je previsoka, jer umesto da se podstiču ugostitelji kao deo privatnog sektora, ovakva politika bi ih bukvalno zatvorila. Dodaje da, ako se već uvede zakon, ne treba samo vlasnici ugostiteljskih objekta da budu kažnjavani, već i sami pušači, pa pravi paralelu sa situacijom za vreme pandemije.

Možemo onda da zatvorimo odma’, mi imamo i goste iz Severne Makedonije koji dolaze kod nas samo zato što je dozvoljeno pušenje – kaže Mace i kroz šalu dodaje „kome smeta ne mora da dolazi“

-Mere koje su se uvodile za vreme korone takođe su čitavu odgovornost svaljivale na vlasnike, pa smo morali da izigravamo policajce i da proveravamo i upozoravamo goste. Međutim, kada su počeli da kažnjavaju same goste koji nisu ispunjavali uslov da borave u kafiću, stvar je postala drugačija, tada se gosti nisu bunili već su i sami napuštali objekat i pre isteka (tada skraćenog) radnog vremena – kaže Milić.

Nepušači smatraju da je bašta mesto za pušenje

Vlasnik restorana „Evropa MM“, Marjan Mace Spirov bio je kratak u komentaru.

-Možemo onda da zatvorimo odma’, mi imamo i goste iz Severne Makedonije koji dolaze kod nas samo zato što je dozvoljeno pušenje – kaže Mace i kroz šalu dodaje „kome smeta ne mora da dolazi“.

Gosti kafića su oprečnog mišljena, jedni podržavaju zabranu, a drugi joj se oštro protive.

-Kao bivši pušač smatram da je idealno vreme da se zabrana pušenja u zatvorenom prostoru uvede, jer ide leto i ljudi će ionako više vremena provoditi napolju – kaže jedan od gostiju i kao primer navodi Rumuniju, Grčku i S. Makedoniju koje zabranu pušenja uspešno sprovode.

Drugi gost, iako smatra da nema ništa od ovog zakona, nalazi rešenje u kompromisu, odnosno u mogućnosti da vlasnici kafića i restorana sami biraju da li će njihovi objekti biti za pušače ili bez duvanskog dima, tako da i gosti mogu da biraju gde će provoditi svoje vreme.

Jasan u stavu da podržava zabranu pušenja bio je naš treći sagovornik, nepušač.

Ministarka traži kaznu od milion dinara za pušenje u zatvorenom

-Jedva čekam da se to uvede, da mi nepušači ne smrdimo kao piksle po povratku iz kafića i kafana, a da ne govorimo o štetnom uticaju pasivnog pušenja – kaže naš sagovornik.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, za šta bi kazna mogla da iznosi milion dinara, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *