Apoteka: Rafovi prazni, kasne plate, direktor traži pomoć države da bi se izbegla likvidacija

Piše: N. Stevanović

Naser Asani

Bujanovac, 13. mart 2023. U gradskoj Apoteci u Bujanovcu kasne plate radnicima, a snabedevnost lekovima je na jako niskom nivou. Apoteka je prošlu godinu završila sa minusom od 11 miliona dinara. Direktor ove javne ustanove Naser Asani kaže za Bujanovačke da samo država može da zaustavi krizu ili će uslediti likvidacija i privatizacija ustanove.

Po rečima direktora, suština problema je u tome što se marža na prodaju lekova nije menjala godinama i iznosi 12 odsto, a samo od 2020. godine plate su povećavane tri puta. Naglašava da plate ne može da smanjuje niti da otpušta radnike. Potvrdio je da se radnicima duguju četiri plate.

Apoteci i Komunalcu preti kolaps: Plate kasne po nekoliko meseci, radnici bez overenih zdravstvenih knjižica

-Od novembra 2020. godine, od kako sam ja direktor, država je povećavala plate zaposlenima najpre 7 odsto, pa 8 i sada još 12,5 odsto. Istovremeno, marža, koju takođe određuje država, nije se menjala godinama. Apoteku sam preuzeo sa minusom od 2 plate, sada dugujemo 4 – kaže direktor.

Apoteci i Komunalcu preti kolaps: Plate kasne po nekoliko meseci, radnici bez overenih zdravstvenih knjižica

Prazni rafovi su posledica takvog poslovanja.

-Čekamo uplatu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da  bi obavili nabavku i rafovi će biti popunjeni u narednim danima, ali to su količine dovoljne za 20-ak dana – ističe on.

Asani kaže da se za pomoć u vidu subvencija obraćao predsedniku države, premijerki i Ministarstvu zdravlja i da je to sve što može da uradi. Konkretnog odgovora, osim da je zahtev prosleđen resornom ministarstvu, nije bilo.

-Lokalna samouprava nam je subvencije povećala sa milion na 4 miliona godišnje i hvala im na tome, ali to nije dovoljno. Potrebna je pomoć države da se Apoteka održi u suprotnom nam predstoji likvidacija, privatizacija – kaže on.

Ovakvu sudbinu u poslednje dve godine doživelo je nekoliko javnih gradskih apoteka u Srbiji.

Bujanovačka Apoteka ima 18 radnika, a plate farmaceutskih tehničara se kreću od 60.000  do 70.000 dinara, dok oni sa fakultetskom diplomom primaju i više od 100.000 dinara.
One thought on “Apoteka: Rafovi prazni, kasne plate, direktor traži pomoć države da bi se izbegla likvidacija

  1. Jovan

    Čudo u zemlji koja je najjača da se to dešava ,a ovaj nek se vrati u selo i čuva koze mada kad bi se svi vratili u selo ne bi bilo „POLITIČARA “ kad pogledam slike sa zadnje posete gospodara sve bre ko Kvazimodo izgledaju političari .BRUKA.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *