Nagrađen film bujanovačke dece i ŠAF

Bujanovac, 16. mart 2023. Škola animiranog filma (Šaf) iz Vranja dobila posebnu nagradu na 8. Dečjem festivalu video klipova Kidikem 2023. godine za animirani film InterCOOLtura, rađen sa decom iz Bujanovca.

-Uz mentorstvo Miroslava Đerića i mene radionice za izradu animiranog filma sprovedene su od 07 – 14. marta 2022. godine u Bujanovcu, sa 25-oro učenika starijih razreda OŠ „Branko Radičević“, a uz koordinaciju nastavnica Ivane Stojanović i Maje Antić Jovanov – kaže za naš portal Slavoljub Simonović iz ŠAF-a, jedan od mentora na filmu.

Projekat je sproveo Care international Balkans, UG „NEXUS-Vranje“ i ENECA a finansiralo Nemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i LDS.

„Brankovci“ prikazali svoj animirani film InterCooLtura (foto)

-Tema filma imala je za cilj integraciju dece iz osetljivih grupa. Osnovna misao je bila da se deca bolje upoznaju kako sa svojom tako i sa drugim kulturama i da uvide značaj različitosti – dodaje Simonović.

Učenici koji su radili na filmu potiču iz različitih kulturnih krugova i imaju različitu društvenu pozadinu.

-Trudili smo se da rad na stvaranju animiranog filma bude na zadovoljstvo učenika, da se razvija istraživački potencijal koje svako dete nosi u sebi, usmeren na razumevanju i komunikaciji bez društvenih i geografskih barijera – kaže Simonović.

Učenici su, po njegovim rečima, uživali u stvaranju filma i seća se reči učenika šestog razreda koje su ih vodile ka cilju: „Stekao sam nove drugove i vreme koje sam proveo sa njima ću zauvek pamtiti. Jedva čekamo da što više ljudi u Bujanovcu pogleda naš film i da shvate da je život lepši uz prijatelje“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *