Ljubisavljević Arifiju: Dođite u Rakovac kad gori deponija da vidite apokalipsu

Bujanovac, 20. mart 2023. Odbornik u bujanovačkoj skupštini Dejan Ljubisavljević, koji je i potpredsednik Mesne zajednice Rakovac,  pozvao je predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija da dođe u selo kada na obližnjoj gradskoj deponiji izbije požar kako bi se uverio sa kakvom apokalipsom se Rakovčani godinama suočavaju. On je reagovao nakon što je opštinska vlast odbila zahtev srpskih odbornika da se na današnjoj sednici skupštine usvoji međuopštinski sporazum koji predviđa saniranje deponije.

“Deponija u Rakovcu je višegodišnji problem, koji ugrožava zdravlje ne samo meštana Rakovca, već i svih okolnih naselja, dobar deo Bujanovca, Novog Naselja, Karadnika, Srpske kuće, Ljiljanca i Žbevca.  Nisu ugroženi samo Srbi, već i Romi i Albanci. Takodje, istakao bih još jedan veliki problem kao posledicu nekotrolisanog širenja deponije, a to je protivpravna uzurpacija privatnih obradivih parcela od strane Komunalca u okolini deponije, o čemu svedoče brojne pritužbe vlasnika”, navodi Ljubisavljević u pisanoj izjavi.

Srpski odbornici napustili sednicu skupštine, albanska većina odbila sve predloge (video)

Po njegovim rečima, sa prvim toplijim danima, deponija se gotovo svakodnevno pali, čime se oslobađaju toksične i kancerogene materije u vazduh, pa je povećana pojava respiratornih infekcija naročito kod dece.

“S obzirom da lokalna samouprava već godinama nije sposobna da reši ovaj izuzetno važan problem, država Srbija je našla načina da nam pomogne i izdvoji  60 miliona dinara za završetak transfer stanice, o čemu je Nenad Mitrović danas govorio. Jedini uslov je potpisivanje tog međuopštinskog sporazuma, za koji smo mi danas tražili da se uvrsti u dnevni red”, navodi on.

Konstatovao je da predstavnici lokalne vlasti, ni danas, kao ni mnogo puta do sada, nisu pokazali da su im interesi građana na prvom mestu, već su, kako kaže, vođeni nekim samo njima poznatim razlozima odbili predlog, pravdajući se nekakvim besmislenim birokratskim pravilima.

“Predsednik opštine je u jednom trenutku čak rekao da “nije kraj sveta“ ako ovaj sporazum ne bude prihvaćen. Ja bi ga zato pozvao da dođe u Rakovac kada deponija počne da gori, i da se sam uveri u apokaliptične prizore kojima smo svi mi svakodnevno izloženi”, poručio je naprednjak Ljubisavljević.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *