Vojska vežba za Liban u bazi Jug (foto)

Bujanovac, 21. mart 2023. (foto MO) – U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca u toku je intenzivna obuka pešadijske čete Vojske Srbije koja se priprema za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, radi se o drugoj fazi višemesečnih priprema koje profesionalni vojnici i starešine ove jedinice iz sastava Prve brigade kopnene vojske prolaze pre upućivanja u zonu operacije kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Nakon individualne taktičke i vatrene obuke, realizovane u prvom segmentu osposobljavanja, jedinica sada u terenskim uslovima uvežbava taktike, tehnike i procedure za izvršavanje zadataka koji je očekuju u Libanu, kao što su patroliranje, obezbeđenje kontrolnih punktova, pratnja konvoja i kontrola masovnog okupljanja.

Kako bi obuka bila što realnija, pešadijska četa radi u uslovima sličnim onima u misiji, a zadaci koje rešava su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se pripadnici Vojske Srbije mogu naći u zoni operacije.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u misiji u Libanu započelo je 2013. godine, a u ovoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija se trenutno nalazi i naš vod za zaštitu snaga, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku kontingentu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *