Ambasador Hil: SAD ne podržavaju zahteve Albanaca sa juga Srbije, Amerika protiv reciprociteta, zajednice opština i uključivanja u Briselski dijalog

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. mart 2023. – Albanski političari iz Bujanovca i Preševa nemaju podršku Sjedinjenih američkih država (SAD) u njihovim zahtevima za uključivanje pitanja „Preševske doline“ u dijalog Beograda i Prištine. SAD ne podržavaju ni zahtev za reciprocitetom u odnosu na prava Srba na Kosovu, kao ni ideju o osnivanju zajednice albanskih opština na jugu Srbije. Na pitanje Bujanovačkih o ovim zahtevima ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil naglasio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

-Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje – rekao je Hil.

Kamberi iz Vašingtona: Tražimo Zajednicu albanskih opština u Srbiji

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da „to sa briselskim dijalogom nema nikakve veze“.

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština.

-Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice – naglasio je ambasador.

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Kongresmeni pokrenuli pitanje zajednice albanskih opština na jugu Srbije




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *