Afrička kuga svinja na teritoriji Trgovišta

Bujanovac, Trgovište, 28. mart 2023. (Foto Wikipedia ilustracija) – Nekoliko naselja u opštini Trgovište proglašena su zaraženim afričkom kugom kod domaćih svinja, a zbog tri pojedinačna slučaja epidemiološke mere pojačane su i u Vranju. Radi se o naseljima Široka planina, Gornovac i Šumata Trnica u ovoj optinini, dok se ugroženima smatraju samo Trgovište kao i Gornja Trnica, Gornji Kozji dol, Dejance, Donja Trnica, Donji Kozji dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala Reka, Margance, Crnovce, Šajince, Šaprance, Barbace, Vladovce, Mezdraja, Novo Selo.

Kako pišu Južne vesti, kako bi se zaraza suzbila, Uprava za veterinu naložila je, između ostalog, popis svih gazdinstava na kojima se čuvaju svinje, kao i obeležavanje neobeleženih uz klinički pregled, pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Neke od mera su i zabrana prevoza svinja, čišćenje i dezinfekcija vozila i opreme koje se koriste za njihov prevoz, zabranu ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva, prijavljivanje svake obolele ili uginule svinje sa gazdinstva i zabranu premeštanja svinja najmanje 40 dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije.

Prema rečima većnika za poljoprivredu Nebojše Stamenkovića, u Vranju su bila tri pojedinačna slučaja koja su nakon testiranja pokazala negativne rezultate, tako da je trenutna epidemiološka situacija stabilna.

Ipak, JKP Komrad je naloženo da bude u stanju pripravnosti i da urede lokaciju stočnog groblja u skladu sa propisima, određena je lokacija za stočno groblje zaraženih životinja, a lovačkim udruženjima i poljoprivrednim gazdinstvima rečeno da preduzmu sve preventivne mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge.

Veterinarskoj inspekciji u Vranju je preporučeno da pojača kontrolu na zaraženim i ugroženim područjima i šalje Gradskom štabu za vanredne situacije redovne izveštaje o situaciji na terenu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *