U Bujanovcu čist vazduh, najzagađeniji u Vladičinom Hanu

Bujanovac, 29. mart 2023. Bujanovčani danas udišu najčistiji vazduh u poređenju sa komšijama u Vranju, Surdulici i Vladičinom Hanu, po podacima sa sajta N1, na kojem se svakodnevno može pratiti nivo zagađenosti vazduha na teritoriji čitave Srbije.

Kvalitet vazduha u Bujanovcu, u sredu prepodne, okarakterisan je kao dobar, uz prisustvo 25 od dozvoljenih 50 PM2.5 čestica po metru kubnom, tako da zagađenje gotovo da ne postoji.

Poređenja radi, u Surdulici je u istom periodu izmereno 91 PM2.5 po metru kubnom, što karakteriše vazduh kao „prihvatljiv“, u Vranju 174 PM2.5 što znači da je vazduh „loš“, dok je u Vladičinom Hanu izmereno 303 PM2.5 čestica po metru kubnom što karakteriše vazduh kao „izuzetno loš“.

Podaci o kvalitetu vazduha se prikupljaju iz državnog sistema za monitoring (oko 70 automatskih mernih stanica), kao i iz različitih sistema takozvanog građanskog monitoringa (Sensor Community i Vazduh građanima – Klimerko), odnosno sa merača koje građani sami postavljaju i koji podatke razmenjuju kroz neku od javno dostupnih baza podataka (oko 380 merača).

Vrednovanje i rangiranje kvaliteta vazduha vrši se prema metodologiji koju primenjuje evropska Agencija za životnu sredinu (EEA) za proračun Evropskog indeksa kvaliteta vazduha, sa rasponom u šest kategorija: Dobar, Prihvatljiv, Srednji, Loš, Veoma loš i Izuzetno loš.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *