Albanske stranke počele sa prikupljanjem potpisa za izbore u NSA

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. mart 2023. Albanske stranke u Bujanovcu i Preševu počele su sa prikupljanjem potpisa za elektore na vanrednim izborima za Nacionalni savet Albanaca (NSA), koji će biti održani 7. maja. Poziv biračima da svojim potpisima pruže podršku neophodnu za učešće na elektorskoj skupštini uputile su Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija,  Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Alternativa za promene Šćiprima Arifija.

Za sticanje statusa elektora potrebna je podrška, odnosno potpisi najmanje 20 građana koji su upisani u Poseban birački spisak albanske nacionalne manjine.

Elektori će potom na elektorskoj skupštini, zakazanoj za 7. maj, izabrati članove saveta i to   glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema. Raspodela mandata članova nacionalnog saveta vršiće se srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora, a kandidovanje se vrši podnošenjem lista kandidata odboru koji sprovodi izbore, na samoj elektorskoj skupštini.

Novi izbori u NSA, ovoga puta elektorski, posledica su neuspeha albanskih stranaka da izaberu rukovodstvo saveta posle neposrednih izbora 13. novembra, o čemu su Bujanovačke pisale.

Stranke imaju rok do 7. aprila da dostave elektorske prijave.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *