U Bujanovcu prikupljeno 29 jedinica krvi

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 31. mart 2023. U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je u četvrtak sproveo Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša prikupljeno je 29 jedinica krvi. Pet osoba se po prvi put odazvalo akciji. Sledeća akcija biće sprovedena 26. aprila u saradnji sa policijskom stanicom Bujanovac.

Dr Milica Ranđelović objasnila je ranije za naš portal koliko je važno da se što više ljudi odaziva akcijama, jer je to jedini način da se pomogne pacijentima kojima je krv neophodna.

-Još uvek ne postoji sintetska zamena za krv, ovo je jedini način na koji se krvni produkti mogu obezbediti, a potrebni su u velikim količinama, na primer za povređene u saobraćajnim nesrećama, pa sve do velikog broja pacijenata koji boluju od hematoloških, odnosno malignih oboljenja  – rekla je dr Ranđelović.

Po njenim rečima, broj hemato-onkoloških oboljenja je veliki i to najčešće u dečijoj populaciji, tako da najveći broj krvnih produkata, posebno trombocita, dobijaju takvi pacijenti.

-U proseku se jednoj akciji odazove 30 do 40 davaoca krvi, imamo stalne dobrovoljne davaoce, ali ima i onih koji prvi put dođu, pa posle toga nastave da budu redovni. – objašnjava Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti u Crvenom krstu Bujanovac.

U poslednjoj akciji, kako kaže, prikupljeno je 29 jedinica krvi, od toga pet osoba je prvi put dobrovoljno dalo krv. Sledeću akciju Stojković najavljuje za 26. april, koja će se sprovesti u saradnji sa policijskom stanicom Bujanovac.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *