Burne reakcije lekara Doma zdravlja zbog specijalizacija: Diskriminacija u režiji direktorke

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 3. april 2023. (foto Bujanovačke: Daliborka Pavlović) – Tekst o dodeli specijalizacija u bujanovačkom Domu zdravlja izazvala je mnoštvo komentara na Fejsbuk stranici Bujanovačkih, u kojima građani, ali i zaposleni u ovoj ustanovi, oštro kritikuju način na koji su dodeljenje specijalizacije, kao i stav direktorke Doma zdravlja dr Daliborke Pavlović da je sve urađeno po propisima, a da su lekari trebali „mudrije“ da apliciraju. Neki lekari, koji smatraju da su oštećeni na ovom, ali i prošlim konkursima, javno su komentarisali postupke direktorke koji su, smatraju oni, doveli do toga da ostanu bez specijalizacije.

Kako su Bujanovačke ranije saznale od svojih izvora iz Doma zdravlja, za specijalizaciju je izvisio Bujanovčanin dr Stefan Stošić, kao i Bujanovčanka dr Milica Timić, doktori sa dužim stažom u odnosu na sve ostale kandidate, a dobili su je oni koje je odredila SNS, na šta je, po rečima izvora, direktno uticala dr Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja Bujanovac. Dr Pavlović je demantovala ove navode i naglasila da je dodela specijalizacija i bodovanje sprovedeno po svim propisanim pravilima.

Bura oko specijalizacija u DZ Bujanovac: Za Bujanovčane nema, direktorka Pavlović negira bodovanje po partijskoj liniji

Najviše komentara na našem portalu ostavili su upravo lekari zaposleni u Domu zdravlja. Neki od njih su izneli svoj slučaj i otvoreno se suprotstavili načinu na koji je direktorka vršila bodovanje.

Komentari dr Dejana Stojanovića, bivšeg načelnika službe Hitne pomoći u Bujanovcu, u kojima kaže da je i ranije bilo problema oko specijalizacija i da su se pravila konkursa menjala, a da sada kandidati nisu adekvatno ocenjeni od strane direktorke kada je u pitanju radno angažovanje, naišli su na ogromnu podršku sugrađana i ohrabrili su neke od oštećenih lekara da javno istupe i iznesu svoj slučaj.

Dr Stojanović između ostalog navodi da je dr Milica Timić (Dodić) diskriminisana time što je zbog porodiljskog bolovanja dobila 5 umesto 15 bodova, zbog čega je direktno ostala bez specijalizacije, kao i to da je dr Aleksandra Stamenković, iako ima duži radni staž, dobila bod manje od dr Jelene Stoilković i time takođe ostala kratkih rukava kad je specijalizacija u pitanju. Pored toga, dr Stojanović navodi da je na na nekom od ranijih konkursa dr Jovana Antić nepravedno ocenjena jedinicom za radno angažovanje iako je, po njegovim rečima, poštovala radnu disciplinu, uvek dolazila na vreme i propisno vodila medicinsku dokumentaciju.

Dr Aleksandra Stamenković složila se sa rečima kolege dr Stojanovića, napisavši da će tražiti pismeno obrazloženje o tome zašto je uskraćena za jedan bod.

„Želim da mi se crno na belo pokaže zašto sam zakinuta za jedan bod kada imam veći prosek, ocenu i radni staž. Pored svoje neuromišićne bolesti, idem na teren i primam svaki dan po 50 pacijenata“, napisala je dr Aleksandra Stamenković.

Dr Jovana Antić takođe je javno podržala reči dr Stojanovića, rekavši da joj je drago što je neko pokrenuo temu „pravednog ocenjivanja“ i iznela svoj slučaj od pre dve godine kada je nepravedno ostala bez specijalizacije.

„Pravda uvek nađe svoj put, bez obzira na stres i posledice koje tokom vremena proživimo. Nije dovoljno što smo Bujanovčani, što živimo ovde, imamo porodicu i decu, ne planiramo da odemo, što imamo visoke ocene i radimo u svim službama“ – napisala je dr Jovana Antić.

Dosta komentara izazvala je i izjava direktorke dr Pavlović da je trebalo „mudrije“ da se bira, kao i reči dr Stojanovića da to nije pijaca i da se ne dobija specijalizacija po principu „daj šta daš“, već lekar sam procenjuje koja mu oblast  leži i šta bi mogao da radi.

„Bruka“… “Neka razmisli dobro V.D. direktorka gde će kad izgubi tu funkciju“… „Ne iseljavaju nas Albanci, nego naši pošteni Srbi, odoše nam sva pametna deca“… samo su neki od komentara na portalu Bujanovačkih.

Podsetimo, ovo su lekari koji su u četvrtak dobili specijalizacije: dr Jelena Stoilković – Interna medicina, dr Nataša Popović Jankovic – Ginekologija, dr Danijela Stojanović – Pedijatrija, dr Snežana Stosić – Opšta medicina, dr Besnik Sulejmani – Ginekologija, dr Sali Nuhiu – Pedijatrija.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *