Nastavlja se dijalog u Briselu, Petković i Bislimi o primeni sporazuma iz Ohrida

Bujanovac, 4. april 2023. U Briselu se danas nastavlja dijalog, a sastaće se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi. Oni bi trebalo da razgovaraju o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

Petković i Bislimi sastaju se u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a sastanak bi trebalo da počne u 11 časova, prenosi N1.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je uoči susreta šefova pregovaračkih timova da EU očekuje od obe strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocenio je Stano, jer će biti njihov prvi zvaničan susret posle sklapanja Ohridskog sporazuma, a oni će raditi na potezima za primenu dogovora iz tog sporazuma i njegovog aneksa.

Kosovo i Srbija, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela, postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu sporazum o implementaciji tog dogovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da je taj sporazum postao novi pregovarački okvir, ali da ga on nije potpisao, kao i da se nije usmeno saglasio sa njim, što ga, prema njegovim rečima, ne čini pravno obavezujućim.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *