fbpx

Vežba „Srpski štit“ kod Bujanovca (foto)

Bujanovac, 8. april 2023. (foto MO) – U okviru završnog dela priprema pešadijske čete Vojske Srbije za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu ove nedelje je u bazi Jug kod Bujanovca realizovana taktička vežba pod nazivom „Srpski štit“.

Vežba je izvedena i na poligonu „Borovac“, sa ciljem provere osposobljenosti ove jedinice iz sastava Prve brigade kopnene vojske za realizaciju namenskih zadataka u misiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

 “Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti, pešadijska četa je rešavala raznovrsne taktičke supozicije, dok je obučenost i interoperabilnost jedinice vrednovao evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije. Praćeni su i ocenjivani postupci u slučaju nailaska na minsko-eksplozivna sredstva ili napada na bazu, kao i primena taktičkih radnji i procedura prilikom obezbeđenja kontrolnih punktova, konvoja i eskorta, te suzbijanja protesta i kontrole masovnih okupljanja”, navode iz ministarstva.

Rezultati realizovane provere, prema definisanim standardima obuke koje jedinica treba dostigne, pokazali su da je i ovaj kontingent Vojske Srbije u potpunosti spreman za angažovanje u mirovnoj operaciji u Libanu.

Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu započelo je 2013. godine, a jedinica svoje zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi u sektoru „Istok“. U ovoj mirovnoj operaciji se trenutno nalazi i naš vod za zaštitu snaga, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku kontingentu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *