Izbori za NSA: I PDD i Alternativa očekuju pobedu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. april 2023. Najveći konkurenti na izborima za Nacionalni savet Albanaca (NSA) – Partija za demokratsko delovanje (PDD) i Alternativa za promene, očekuju da će imati najviše elektora na izbornoj skupštini 7. maja na kojoj bi konačno trebalo da bude izabrano rukovodstvo saveta. Broj elektora odlučiće ishod izbora.

Ragmi Mustafa iz PDD kaže za Bujanovačke da je ova stranka podnela oko 170 elektorskih prijava, što je, kako kaže, sigurno više u odnosu na sve ostale stranke koje učestvuju na izborima.

Alternativa nije obelodanila tačan broj elektorskih prijava, ali potpredsednik stranke i šef bujanovačkog odbora Arber Pajaziti kaže da se nada da će Alternativa imati najviše elektora.

Rok za podnošenje prijava istekao je u petak (7. aprila), o čemu su Bujanovačke pisale.

Izbori u Savetu Albanaca: Danas ističe rok strankama za prijave elektora

Prijave je na vreme podnela i Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija, potvrdio je Sali Salihi, funkcioner stranke.

Ova partija očekuje da ima 60 elektora na izbornoj skupštini.

Očekuje se da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas objavi koliko će svaka stranka imati predstavnika sa pravom glasa na elektorskoj skupštini.

Za sticanje statusa elektora bila je potrebna podrška, odnosno potpisi najmanje 20 građana koji su upisani u Poseban birački spisak albanske nacionalne manjine.

Elektori će na izbornoj skupštini u Bujanovcu 7. maja glasati za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, a raspodela mandata članova nacionalnog saveta vršiće se srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora, a kandidovanje se vrši podnošenjem lista kandidata odboru koji sprovodi izbore, na samoj elektorskoj skupštini.

PDD i Alternativa su na neposrednim izborima 13. novembra osvojile po pet mandata u savetu, DP i Pokret za demokratski progres po dva, dok je jedno mesto pripalo Demokratskoj partiji Albanaca (DPA).

Stranke nisu uspele da dogovore većinu i izaberu rukovodstvo saveta do isteka zakonskog roka, što je za posledicu imalo raspuštanje saveta i zakazivanje novih, ovoga puta elektorskih izbora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *