I u Bujanovcu takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, nagradni fond 5 miliona dinara

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 12. april 2023.- U zgradi Opštine Bujanovac predstavljeni su uslovi takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija koje je raspisalo takmičenje za Realizovane inovacije i Inovativno selo. Cilj takmičenja je da se promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje edukativnu i finansijsku podršku koja ove godine iznosi 5 miliona dinara za sve inovativne projekte. Rok za prijave je 5. maj do 20 časova.

-Mi prvi put pravimo u Bujanovcu promociju takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju (NTI), na poziv Romskog humanitarnog centra. Ovde smo da pozovemo sve, bez obzira na to kog su pola, uzrasta ili školske spreme, da se do 5. maja prijave za ovo takmičenje – kaže za Bujanovačke  koordiator NTI prof. dr Dragan Povrenović, dipl.inž.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, kako kaže, organizuju 19. put i njime žele da pruže šansu svim ljudima u Srbiji, bezobzira na to gde žive, ukoliko su sposobni da naprave neku tehnološku inovaciju, da zakorače u preduzetništvo.

-Svi koji imaju nešto gotovo, nešto što može da se vidi, što može biti gotov proizvod, prototip ili usluga, mogu se prijaviti. Inovativno selo smo uveli prošle godine kao novu kategoriju koja treba da posluži onima koji žive i rade na selu, tako da se i onu mogu prijaviti ukoliko imaju neku inovaciju, pa da i njima pomognemo – dodaje Povrenović.

Namera im je, kako kaže, da ohrabe ljude i da ih nauče kako se od nekog početnog stadijuma dolazi do iskoraka na tržište, što je jedan veliki i važan korak koji svako ko bi hteo nešto da napravi mora da preduzme.

Prof. dr Dragan Povrenović zahvalio se udruženju Romski humanitarni centar na interesovanju i pozivu da promovišu takmičenje u Bujanovcu.

-Bio sam na jednom sastanku u Nišu i tada sam razgovarao sa profesorom Povrenovićem o tome da dođe u Bujanovac i informiše ljude o ovom takmičenju što je, na naše zadovoljstvo, odmah prihvatio – kaže za naš portal Šukrija Demirović iz udruženja Romski humanitarni centar.

Udruženje Romski humanitarni centar već ima prototip, po rečima Demirovića, kojim će se prijaviti na tamičenje, a radi se o ideji da se smanji potrošnja električne energije, odnosno da se građanima smanje računi za električnu energiju.

Postoje dve kategorije u kojima se timovi mogu prijaviti, a to su Realizovane inovacije i Inovativno selo.

Realizovane inovacije – timovi koji poseduju gotov prototip spreman za tržište, imaju izgrađeno potrojenje za proizvodnju ili se sa inovacijom već nalaze na tržištu, mogu se prijaviti u ovoj kategoriji.  Minimalan preduslov je postojanje funkcionalnog prototipa. Sve više od toga, poput serijske proizvodnje je dodatna prednost.

Inovativno selo – timovi, koje čine predstavnici, mogu se takmičiti u ovoj kategoriji. Inovativno selo je predviđeno za timove kod kojih je bar jedan član tima predstavnik udruženja, preduzeća ili gazdinstva registrovano.

Pravo učešća na NTI imaju isključivo timovi sastavljeni od najmanje tri člana, koji mogu biti fizička ili pravna lica u kategoriji Realizovane inovacije. Pravo učešća na Takmičenju u kategoriji Inovativno selo imaju timovi sastavljeni od najmanje tri predstavnika istog ili različitih sela (mesnih zajednica), i to fizičkih i/ili pravnih lica. Članovi tima bi trebalo da imaju prebivalište na teritoriji sela, a pravna lica sedište. Svako selo može biti predstavljeno sa više timova.

Rok za prijave je 5. maj 2023. godine do 20 časova. Timovi prijavljuju učešće popunjavanjem elektronskog formulara putem veb sajta www.inovacija.org

Takmičenje je organizovano u nekoliko segmenata: priprema, tehnika, tržište, promocija, polufinale i finale. Polufinale je faza takmičenja u kom se dvanaest najbolje plasiranih takmičara nadmeće za plasman u finale. Finale takmičenja za kategoriju Realizovane inovacije se organizuje u studiju RTS-a, za koji je obezbeđen direktan prenos na nekom od kanala javnog servisa.

Kontakt: Vladimir Nikić office@inovacija.org 063/11-33-012




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *