Državna revizorska institucija otkrila brojne nepravilnosti u radu Doma zdravlja Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. april 2023. – Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je veliki broj nepravilnosti u radu bujanovačkog Doma zdravlja na čelu sa v.d. direktorkom Daliborkom Pavlović tokom 2020. i 2021.  godine. Sistematizacija, javne nabavke, obračun plata, neke su od stvari koje se u Domu zdravlja nisu obavljale na propisan način utvrđeno je u izveštaju objavljenom 31. oktobra prošle godine. Ipak, rukovodstvo Doma zdravlja otlonilo je veći broj nepravilnosti.

Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova nije imao saglasnost organa upravljanja, a u delu formiranja službi za obavljanje nemedicinskih poslova nije bio usklađen sa Statutom, utvrdila je DRI.

Dr Stefan Stošić: Zašto nisam dobio specijalizaciju

Revizori su zaključili i da obračun i isplata uvećanja plata nije uređen internim aktom, što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Najviše nepravilnosti pronađeno je kod javnih nabavki. Dom zdravlja nije imao odgovarajuće akte, izveštaje, nisu objavljivana obaveštenja o zaključenim ugovorima za nabavku sanitetskog i laboratorijskog materijala, a i kod samih ugovora su pronađene nepravilnosti.

„Dom zdravlja je u toku 2021. godine preuzeo obaveze i izvršio rashode za nabavku goriva preko vrednosti zaključenog ugovora najmanje u iznosu od 1.567.763 dinara, odnosno bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene zakona, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, naveli su revizori.

Utvrđeno je i da zaposlene na radnim mestima sa povećanim rizikom ustanova nije upućivala  na periodične mesečne preglede, čime je takođe prekršen Poseban kolektivni ugovor.

DRI je pronašla  i   da su zaposleni na radnim mestima koja nisu Aktom o proceni rizika utvrđena kao radna mesta sa povećanim rizikom imali skraćeno radno vreme.

Veći deo nepravilnosti otklonjen je na zadovoljavajući način, navodi se u Poslerevizionom izveštaju objavljenom 3. marta ove godine, dok su za neke mere koje Dom zdravlja mora da sprovede ostavljeni dodatni rokovi.

 

 

 




2 thoughts on “Državna revizorska institucija otkrila brojne nepravilnosti u radu Doma zdravlja Bujanovac

  1. Dragana

    Ne lupetajte vise, revizori su bili zadovoljni kao sto se moze i proveriti. Ima mnogo bitnije teme za Bujanovac nego Dom zdravlja. Bas cidni da se nije pisalo kada su bivsi direktori dosli do Viseg suda u Nisu i kada su cesti posetioci bili inspektori za mito i korupciju…tada nije bilo interesantno Dom zdravlja….dosadni ste…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *