fbpx

Veliki četvrtak, dan za praštanje, početak farbanja jaja i vezivanja zvona u crkvama

Bujanovac, 13. april 2023. – Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki četvrtak, u znak sećanja na Tajnu večeru Isusa Hrista i apostola. Počinje rutual farbanja jaja, dok se u crkvama vezuju zvona jer su ona znak radosti. Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina. Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Na Veliki četvrtak, obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdajstvo sina Božijeg.

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

Uskršnja trpeza najmanje 100 evra, Bujanovčani ne žale novac

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, a iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli su vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. U crkvama se vezuju zvona jer su ona znak radosti. Ponovo će se čuti tek na Vaskrs. Do tada, bogosluženja se najavljuju klepalima.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika. Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cele godine.

Kiša moguća za Uskrs u Bujanovcu

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *