Kosovo domaćin Evropskog prvensta u džudou

Foto Tviter

Bujanovac, Priština, 17. april 2023. -Kosovo će ove godine biti domaćin  Evropskog prvenstva u džudou, saopštilo je kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, kao i sam ministar Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku).

„Posle izuzetnih uspeha naših džudistkinja na međunarodnim takmičenjima, imaćemo priliku da vidimo njih kao i džudiste iz cele Evrope kako se bore na Kosovu“, poručili su iz ovog ministarstva a prenosi portal Kossev.

Naznačili su da se Evropsko prvenstvo odvija u okviru programa „Kosovo, država džudoa“, 16. decembra ove godine.

„Kontinuirano zalaganje i ulaganje u sport donosi rezultate“, oglasio se i ministar, Hajrula Čeku.

Kazao je da će ovaj međunarodni sportski događaj Kosovu doneti promociju i „druge dobre stvari“.

Drugo zlato za Kosovo na Olimpijadi

„Krajem ove godine naši građani i ljubitelji sporta imaće priliku da vide mečeve najboljih džudista Evrope“, poručio je Čeku.

Inače kosovske džudistkinje su svetske i evropske šampionke. Majlinda Keljmendi (Kelmendi) osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Pet godina kasnije, odnosno, 2021. Distria Krasnići (Krasniqi) i Nora Đakova (Djakova) osvojile su takođe zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Krasnići je te iste godine pripala nagrada za najbolju sportistkinju u džudou, a prethodno se izborila za zlato i na Evropskom prvenstvu u Lisabonu, dok je Nora bila bronzana.

Sve tri su ranije ovog meseca dobile čin „pukovnika“ u sastavu Oružanih snaga Republike Albanije koji im je uručio premijer ove zemlje, Edi Rama.

Kossev podseća da najava o održavanju Evropskog prvenstva u Džudou na Kosovu stiže nakon što je pitanje sporta na Kosovu ponovo postalo predmet razmene optužbi između Beograda i Prištine, a usled toga što je nekoliko srpskih klubova na Kosovu navodno dobilo dopis Kosovske policije o zabrani svih sportskih aktivnosti i procesuiranju organizatora, ukoliko takmičenja ne organizuju registrovane sportske organizacije pri kosovskom sistemu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *