Ministar Mali: Inflacija će biti prepolovljena

Bujanovac, 17. april 2023. (foto screenshot RTS) – Ministar finansija Siniša Mali kaže da očekuje da inflacija u Srbiji bude prepolovljena do kraja godine, sa oko 16 na 8 odsto.

On je izjavio za Tanjug da će, ipak, posle biti mnogo teže vratiti inflaciju sa 8 na ranijih 1 ili 1,5 odsto.

-Po projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija će biti prepolovljena do kraja godine – kaže Mali. Po njegovim rečima, inflacija je uvezena spolja i da je, pre svega, posledica konflikta u Ukrajini, velikog skoka cena hrane i energenata, kao i da i Srbija zbog svega toga trpi posledice.

Mali kaže da i centralne banke SAD, EU, Velike Britanije, Japana i drugih zemalja, kao i Srbije, podižu kamatne stope i pokušavaju kroz monetarnu politiku da smanjenje inflatorna očekivanja i inflaciju.

-Mislim da se inflacija stabilizuje u zemljama EU, ali uvek postoji taj vremenski gep između nas i njih, i upravo zbog toga očekujem da će inflacija postepeno da se smiruje i u našoj zemlji – dodao je Mali.

Inflacija je u martu, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, na mesečnom nivou iznosila 0,9 odsto, a u odnosu na isti mesec prošle godine 16,2 odsto.

Zavod za statistiku: Hrana poskupela 27 odsto u odnosu na mart 2022.

NBS je objavila da i dalje rast cena hrane i energenata doprinosi oko dve trećine ukupnoj inflaciji.

Mesečna i međugodišnja inflacija u martu je u skladu sa iznetim projekcijama Narodne banke Srbije za prvo tromesečje, kažu u centralnoj banci.

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije u martu, slično kretanjima iz prethodnog meseca, obeležio je pre svega rast cena hrane, a u manjoj meri i cena u okviru bazne inflacije.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *