Bez akcije čišćenja u Bujanovcu na Dan planete

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. april 2023. – U velikoj akciji čišćenja “Zavrni rukave”, koja će na Dan planete zemlje 22. aprila biti realizovana na 135 lokacija u Srbiji, neće učestvovati Bujanovac jer nadležni u lokalnoj samoupravi nisu dali odobrenje.

-Za sada neće biti nikakvih akcija čišćenja, jer nisam dobila odobrenje da nešto radimo. Dan planete zemlje je u subotu, a s obzirom na to da je sada Ramazanski post koji se završava u petak, pola šefova ne dolazi na posao, a za tu akciju ja ne mogu sama ništa da organizujem bez njihove dozvole – kaže za Bujanovaćke Snežana Milošević, savetnik za ekologiju i zaštitu životne sredine u Opštini Bujanovac.

Divlje deponije svuda: Bujanovac tone u smeće

Ostali gradovi na jugu Srbije pridružiće se akciji čišćenja tako da će građani u subotu na nekoliko lokacija u Vranju, Nišu, Leskovcu, Vlasotincu, Sokobanji i Aleksincu „zavrnuti rukave“ i učiniti nešto za životnu sredinu.

Organizacija “Kreni-promeni” u Vranju za lokaciju koja će biti očišćena izabrala je lokalno izletište Borino brdo.

U prethodnoj “Zavrni rukave” akciji učestvovalo je 2.500 ljudi, a očišćene 54 lokacije, navode iz “Eko straže” i dodaju da je ideja da ovog puta broj učesnika bude petocifren.

-Ovakve akcije sem očiglednog, a to je sakupljanje smeća, imaju edukacioni, ali i motivacioni karakter. Pokazujemo nešto što Srbiji fali, a to je osećaj kolektiva i kritične mase koja odbija da živi na deponiji od države. Pokazujemo da smo spremni da izađemo iz svoje zone komfora za nešto više, da se borimo za kolektivno dobro kao jedinu stvar koja nas spašava iz bezumlja u kojem živimo – navode organizatori, prenose Južne vesti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *