Drelja Ogorelja i ove godine okupio Bujanovčane, folklor, Ćazine delije, kljukanje jajca i Pina kao sudija (Video & Foto)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 19. april 2022. – Tradicionalni sabor Drelja Ogorelja, koji se u Bujanovcu održava svake godine trećeg dana Uskrsa, okupio je veliki broj Bujanovčana na “svadbenom” veselju. Na takmičenju u razbijanju uskršnjih jaja učestvovalo je preko četrdesetak takmičara, među kojima je najuspešniji bio trinaestogodišnji Dušan Mitić.

Snaška, zapravo u ženu maskirani muškarac, i mladoženja, postavljena svadbena sofra, muzika Ćazinih delija, folklor i mnogo okupljenog sveta bili su deo jučerašnje prasvadbe.

Marko Spasić i Lazar Stevanović već drugu godinu zaredom igrali su snašku i mladoženju, dok je uloga devera pripala Nebojši Đorđeviću. Svi obučeni u narodnu nošnju pokazali su još jednom, kroz dobro poznate običaje, kako se čuva tradicija.

Igranje, odlazak po mladu, cenkanje, teranje udvarača štapom, a sve to uz svadbarsku muziku i zabavu, obeležilo je jučerašnjeg Drelju ogorelju.

Publika je mogla da uživa i u umeću dva folklorna ansambla, KUD Soko iz Bujanovca i KUD Vrelo iz Rakovca.

Kod mališana najveću radost izazvalo je takmičenje u razbijanju uskršnjih jaja, koje je po drugi put održano ove godine, a za čiju regularnost se pobrinuo Dobrivoje Pina Menković.

U konkurenciji od preko 40 učesnika prvo mesto osvojio je Dušan Mitić, drugoplasirani je bio Vukašin Đorđević, dok je treće mesto pripalo Davidu Trajkoviću. Pobednicima takmičenja uručeni su pehari i medalje. 

prvo mesto osvojio je Dušan Mitić, drugoplasirani je bio Vukašin Đorđević, dok je treće mesto pripalo Davidu Trajkoviću

Pred sam kraj svadbenog veselja dodeljene su zahvalnice onima koji su podržali i pomogli održavanje ove tradicionalne manifestacije.

Zahvalnice su primili Pavle Nikolić, Ivica Tomić, Crveni krst Bujanovac, DIV Bujanovac, KUD Vrelo, KUD Soko, Veterinarska stanica Bujanovac, Bivoda i Opština Bujanovac.








One thought on “Drelja Ogorelja i ove godine okupio Bujanovčane, folklor, Ćazine delije, kljukanje jajca i Pina kao sudija (Video & Foto)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *