Sastanak Vučić-Kurti 2. maja u Briselu

Bujanovac, 19. april 2023. Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastaviće se u Briselu  2. maja, potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano. Očekuje se da će se tada ponovo sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

Tema sastanka biće primena dogovorenih sporazuma, među kojima je Zajednica srpskih opština (ZSO), na čemu insistira Beograd.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil u utorak je rekao da je krajnje vreme da ZSO postane stvarnost.

„Ono u šta mogu da vas uverim jeste da nećemo odustati dok se to ne dogodi. Postoje dva razloga: prvi je da srpski narod na Kosovu ima poverenje da će se potpisano primeniti. A drugi je da srpska zajednica mora da zna kakva je budućnost čeka, i zato vas uveravam da SAD tu obavezu uzimaju sa krajnjom ozbiljnošću“, istakao je Hil, prenosi RTS.

Primena dogovorenog u dijalogu biće tema novog sastanka političkih pregovarača 2. maja u Briselu. Tada bi trebalo i da se detaljno utvrdi rad zajedničkog odbora za praćenje implementacije, koji je u međuvremenu formirala Unija.

U dogovor Evropska unija ubraja i povratak Srba u kosovske institucije.

„Imperativ je da se vratimo u situaciju da kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, u policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u tome“, rekao je portparol EU Peter Stano.

Od uslova za povratak u institucije Srbi u južnoj pokrajini ne odustaju. Traže formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje kosovskih specijalaca sa Severa.

U četiri opštine na severu nastavljeno je potpisivanje peticije za povlačenje specijalnih snaga policije sa tog područja, nakon serije incidenata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *