Predsednik kosovske Skupštine: Prvo priznanje, pa tek onda ZSO

Bujanovac, Priština, 20. april 2023. – Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština bez priznanja Beograda, izjavio je kosovskim medijima predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca reagujući na izjavu Gabrijela Eskobara da na sastanku Vučića i Kurtija 2. maja očekuje konkretan predlog za formiranje ZSO.

Konjufca je rekao da je sporazum izgrađen na dva koloseka, te da se na sastanku 2. maja očekuje da se razjasni faza u kojoj se trenutno nalazi.

„Prvi kolosek je de fakto priznanje Srbije, dok je drugi kolosek Asocijacija koju su prihvatile prethodne vlade Kosova i prethodna većina 2013. godine”, rekao je Konjufca prištinskim medijima.

Eskobar: Kosovo i Srbija postigli istorijski sporazum

Konjufca ne očekuje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzija ZSO, za šta krivi srpski upravljački tim.

„Tamo gde je taj posao urađen u prošlosti jeste da postoji upravljački tim koji je imao obavezu da ponudi verziju Udruženja, jedan je to već ponudio i nije funkcionisao i nije prihvaćen, sada će ponuditi drugi. Ne isključujem da neće funkcionisati ni ovaj drugi, s obzirom na sastav ovog rukovodećeg tima, koji je sastavljen od srpskih poslanika. Ovo je neprihvatljivo za Kosovo. Ako upravljački tim ponudi nacrt koji je u interesu Srbije, mislim da je najbolji način za Kosovo da razreši upravljački tim”, rekao je Konjufca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *