Urednica portala Kossev: Strah me je što smo posle izbora dobili vlast dominantne manjine nad većinom

Bujanovac, Kosovska Mitrovica, 24. april 2023. (Foto: Snimak ekrana N1)- „Prvi utisak koji imam je kao da se radi o nekom združenom poduhvatu, kao da su zajednički stranke iz Prištine, i Srpska lista i deo srpske vlasti ‘koordinisale akciju’. U kojoj jedni pozivaju na izbore koje evidentno građani bojkotuju, i banalizuju čitav problem tako što kažu da građani ne mogu da glasaju jer ih zastrašuje Srpska lista i žmure pred odsustvom želje građana da učestvuju u nečemu što nije demokratski proces, što ne osećaju kao svoje. A sa druge strane imamo Srpsku listu, srpsku vlast, na čelu sa predsednikom koji nam danima poručuje kako je na delu okupacija. Pri tom, kao čuvar Ustava, on ne proglašava okupaciju. Takođe nam poručuje da dok traje okupacija, mi treba da ‘sedimo mirno’ i sa ‘prezirom’ posmatramo dok u moj stan ulazi neko i razmešta raspored, ubacuje i izbacuje stvari uređuje moj stan – a ja treba da sedim i gledam“

Ovako je lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, za N1 prokomentarisala Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.

-Moj najveći strah u ovom trenutku jeste to što smo dobili vlast dominantne manjine nad većinom“, kazala je večeras Tatjana Lazarević u specijalnom programu TV N1 posvećenom izborima na Severu.

PDK i Samoopredeljenje su u nedelju uveče proglasili pobedu na vanrednim lokalnim izborima na Severu, dok se za to vreme Srpska lista i zvanični Beograd zahvaljuju Srbima na bojkotu, na mirnoći i trpljenju okupacije.

Ovaj će period trajati dve i po godine, to je kazao večeras i novi gradonačelnik, navodeći da će biti „puno dobrih projekata“.

„Ali moj najveći strah je da će to za ove dve i po godine da posluži pre svega Prištini za tzv. štimanje samoupravljačkog mehanizma“, naglasila je Lazarević, podsetivši na član 7 „Sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, i obavezu koju je Priština preuzela kroz Implementacioni aneks da taj mehanizam konkretizuje.

Podsetivši na to da je Kurti svoju vlast utvrdio na otporu prema Zajednici opština sa srpskom većinom, te da se i dalje tome opire, kazala je da je on istovremeno sada ipak pristupio konkretizaciji procesa samoupravljanja za srpsku zajednicu upravo preko sporazuma u Ohridu.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE na portalu Kossev.

Tanji Lazarević, urednici portala Kossev, dodeljena nagrada za hrabrost




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *