fbpx

Vojska zove dobrovoljce za služenje vojnog roka, plata do 46.000

Bujanovac, 25. april 2023. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uputili su javni poziv svim državljanima Republike Srbije starosti od 19 do 30 godina koji žele da obuku uniformu Vojske Srbije da se prijave za dobrovoljno služenje šestomesečnog vojnog roka s oružjem. Poziv za prijavu je otvoren tokom cele godine, a do kraja maja traje prijavljivanje kandidata za junski uputni rok. Vojnici tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka imaju mesečna primanja do 46.000 dinara, zavisno od čina.

Pukovnik Saša Petrović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane rekao je za RTS da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka dobro i da broj prijavljenih kandidata svake godine raste. Broj kandidata nije ograničen i u ovom trenutku prelazi 300, napomenuo je pukovnik Petrović.

Prema njegovim rečima, kandidati se mogu prijaviti neposredno u nadežnim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nekadašnjim vojnim odsecima, prema mestu prebivališta, preko portala e-Uprave i na šalterima pošta na celoj teritoriji Srbije.

Državljani Srbije koji imaju boravište u inostranstvu mogu se prijaviti preko nadležnog diplomatskog konzularnog predstavništva Srbije u inostranstvu.

Kapaciteti VS u vezi sa smeštajem i obučavanjem kandidata su dovoljni i omogućavaju da se svi prijavljeni kandidati koji prethodno budu ocenjeni kao sposobni za vršenje vojne službe mogu uputiti na služenje vojnog roka, napomenuo je Petrović.

Nakon podnošenja prijave za služenje vojnog roka, kandidati se upućuju na lekarske preglede i psihološka ispitivanja u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama.

Petrović objašnjava da struktura pregleda podrazumeva antropometrijska merenja, psihološka i laboratorijska ispitivanja, oftalmološke preglede, otorinolaringološke preglede i druge specijalističke preglede prema indikacijama, a za kandidate ženskog pola je obavezan ginekološki predgled.

Pored toga, Petrović je istakao da uputu za dobrovoljno služenje vojnog roka ne prethodi nikakva fizička provera, jer se fizička spremnost stiče i održava tokom samog služenja vojnog roka.

Nakon podnošenja prijave i završetka lekarskog pregleda, kandidati se regrutuju, a zatim regrutna komisija ocenjuje sposobnost kandidata za vršenje vojne službe i onda na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja i veština, i na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda, kandidatima određuju rod ili službu i vojnoevidencionu specijalnost.

Uvažavaju se i želje regruta za određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove.

Uput kandidata na služenje vojnog roka obavlja se tokom četiri roka u toku jedne kalendarske godine – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

Kandidati se šalju u jedan od centara za osnovnu obuku VS – u Leskovac, Sombor ili Valjevo, period obučavanja traje šest nedelja i nakon toga se upućuju na individualnu specijalističku obuku radi sticanja neophodnih stručnih specijalističkih znanja i veština za konkretnu vojnoevidencionu specijalnost.

Pukovnik Petrović je rekao da je glavni benefit mogućnost prijema u profesionalnu vojnu službu odmah nakon dobrovoljno odsluženog vojnog roka uz mogućnost daljeg napredovanja, usavršavanja i karijernog vođenja.

Vojnici tokom dobrovoljnog služenja vojnog roka imaju mesečna primanja do 46.000 dinara, zavisno od čina. Stiču znanja, veštine i sposobnosti koje imaju upotrebnu vrednost i u civilnom životu.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *