Policija i vojska u akciji Crvenog krsta Bujanovac: Prikupljeno 126 jedinica krvi

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 26. april 2023. U akciji dobrovoljnog davanja krvi koju je danas sproveo Crveni krst Bujanovac u saradnji sa Policijskom stanicom Bujanovac i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, u  Sportskom centru „Mladost“ u Bujanovcu, prikupljeno je 126 jedinica krvi, a 24 osobe su prvi put dale krv. Sledeća akcija biće krajem maja.

-Policijska uprava Vranje, prema svom godišnjem kalendaru, učestvuje skoro svakog meseca u akciji dobrovoljnog davanja krvi. Centralna akcija se sprovodi u Vranju, a zatim slede Bujanovac, Surdulica i ostala okolna mesta. Nadamo se da će broj dobrovoljnih davalaca danas biti preko 100 – rekao je za naš portal Savić Ivica, ispred Društva dobrovoljnih davaoca krvi Policijske uprave u Vranju.

Policijski službenik Policijske stanice Bujanovac, Nemanja Dicić ima 34 godine i kako kaže, već duže vreme prati akcije dobrovoljnog davanja krvi, a sada je po prvi put skupio hrabrost da i sam učestvuje u njoj, zeleći da na taj način pomogne onima kojima je krv najpotrebnija.

-Dao sam krv više od 30 puta, tačnije 4 puta godišnje i smatram da je to jako važno za sve nas – rekao je za Bujanovačke pedesetogodišnji policijski službenik Bačević Nebojša.

Da godine nisu prepreka da se pomogne drugima svedoči i Dušan Nedić koji ima 60 godina i redovni je davalac krvi.

Dr Petar Stojanović, ispred Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, objašnjava da, što se tiče zdravstvenih aspekata, nema nikakvih negativnih strana davanja krvi, tako da je potpuno bezbedno da se da krv.

-Ne bi smele krv da daju osobe koje imaju neke hronične bolesti koje su kontraindikovane, a takođe i one osobe koje piju određene lekove, ali to sve utvrđujemo na samom pregledu. Zainteresovani popunjavaju upitnik, mi merimo pritisak i obavimo pregled, tako da na osnovu svega toga procenjujemo da li osoba sme ili ne sme da da krv – kaže dr Stojanović.

Današnjoj akciji odazvao se i veliki broj pripadnika Vojske Republike Srbije, koji su organizovano iz baze jug došli u Bujanovac.

-Sedamnaestoro pripadnika Vojske Srbije iz baze jug došlo je danas da da krv, jer se mi redovno odazivamo svim akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje se organizuju na teritoriji opštine Bujanovac. Jedan naš kolega je čak 48 puta dao krv – kaže pripadnik Vojske Srbije Nenad Ćirić.

Današnja akcija bila je više nego uspešna, 126 osoba je dalo krv, od toga 118 muškaraca i 8 žena.

-Tradicionalna akcija u saradnji sa Policijskom stanicom Bujanovac, koju sprovodimo svake godine u ovom periodu, prošla je sjajno. Veliki broj građana se odazvao i dobrovoljno dao krv. Sledeća akcija će biti krajem maja u prostorijama Crvenog krsta Bujanovac –  objašnjava Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti u Crvenom krstu Bujanovac.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *