Srpski i američki vojnici na kursu u bazi Jug

Bujanovac, 29. april 2023. (foto MO) – U bazi “Jug” kod Bujanovca završen Međunarodni taktički kurs civilno-vojne saradnje koji su pohađali oficiri i podoficiri Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Kurs je organizovao Generalštab Vojske Srbije za specijaliste iz oblasti civilno-vojne saradnje, sa ciljem dodatnog osposobljavanja za obavljanje funkcionalnih zadataka u mirovnim operacijama.

Završen je u petak svečanim uručenjem sertifikata.

“Tokom osmodnevnog usavršavanja u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, polaznici su upotpunili svoja znanja o aktivnostima civilnih organizacija u zonama mirovnih operacija i prošli praktičnu obuku za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Obuku je realizovao mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

“Realizacija ove zajedničke obuke predstavlja nastavak uspešne saradnje Vojske Srbije sa Oružanim snagama SAD u oblasti civilno-vojne saradnje. Cilj kursa je u potpunosti ostvaren, a polaznici su osposobljeni za realizaciju specijalističkih zadataka u međunarodnom okruženju”, navode iz ministarstva.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *