Novi zakon o saobraćaju: Kad policajac može da „progleda kroz prste“ vozaču

Bujanovac, 2. maj 2023. (Foto MUP Srbije) – Verovali ili ne, saobraćajni policajac imaće mogućnost da vam oprosti prekršaj, i to po zakonu, ali za to postoje određenim uslovima. Prvi je da predlog zakona bude usvojen.

Ukoliko predlog zakona bude usvojen, ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja, pod određenim uslovima, moći će da izda upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja. Međutim, ovo ovlašćenje primenjivaće se samo za lakše prekršaje, za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu i kojima se ne ugrožava direktno bezbednost saobraćajaobjašnjava za portal polovniautomobili Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Dakle, postojaće situacije kada će policajac moći da nam „progleda kroz prste“. Ali, postoji još jedan bitan uslov, a to je da ne spadate u kategoriju kažnjavanih vozača.

-Konkretno, vozač koji je počinio prekršaj može proći sa upozorenjem, ali samo ukoliko u prethodne dve godine nije bio kažnjavan, naravno iz oblasti bezbednosti saobraćaja. Takođe, upozorenje se može izdati samo jednom i o tome će se voditi evidencija – pojašnjava načelnik Lakićević.

Naravno, nije realno očekivati da će policija opraštati ozbiljne prekršaje, kao što su vožnja pod dejstvom alkoloha, prekoračenje brzine, nekorišćenje pojasa ili prolazak kroz crveno svetlo…

Upozorenje će moći da se dobije za deo prekršaja iz članova 333 i 334 Zakona, za koje je propisana fiksna novčana kazna od 5.000 i 3.000 dinara. Dakle, reč je mahom o administrativnim prekršajima, poput isteka vozačke dozvole, ali i nekim kao što su vožnja danju bez upaljenih svetala, vožnja žutom trakom i sl.

U svakom slučaju, dobro je da će se uvesti mogućnost izdavanja upozorenja vozačima, koji su inače savesni i koji se ponašaju odgovorno prema drugima.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *