Vučić posle sastanka sa Kurtijem: Jasno je da ne želi da ispuni svoju obavezu i formira ZSO

Bujanovac, 3. maj 2023. Posle sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. Vučić je rekao i da je Kurti odbio predlog Evropske unije za prevazilaženje krize posle izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali.

„Imali smo ne lake sastanke i rekao bih da sam veoma zabrinut, jer je po ključnom pitanju formiranja ZSO jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od pre deset godina“, izjavio je Vučić novinarima posle nove runde dijaloga pod okriljem EU u Briselu, prenosi N1.

“Danas smo prvi put došli do zida i bilo je jasno od trenutka kad je predstavljen nacrt Upravljačkog tima„, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima, predstavnici Prištine ponovili su da takva ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom i da ne žele Republiku Srpsku na Kosovu.

„U svim članovima Statuta jasno se poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. Nema nijedne tačke u kojoj se govori o nečemu što već nije dogovoreno i već nije potpisano“, naglasio je Vučić.

Dodao je i da se na sastanku razgovaralo o trenutnoj situaciji posle, kako je rekao, „sramnih i nelegitiminih“ izbora ne severu Kosova, te da je EU izašla sa svojim predlogom koji je on prihvatio, ali ga je Priština odbila.

„Do 28. (maja) bi trebalo da oni koji su dobili 3,4 odsto glasova, a od srpske populacije 0,02 odsto… Treba neko da upada u kancelarije i zauzima taj prostor. Znate kakav je to rizik? Znaju i ljudi u EU“, rekao je Vučić, ali nije želeo da iznosi detalje evropskog predloga.

„Nadam se da će razgovori biti nastavljeni i da ćemo, uprkos činjenici da smo došli do zida, moći da nađemo rešenja u budućnosti. Moramo i jedni i drugi da učinimo kompromise i koncesije. 2015. smo Mustafa i ja potpisali principe, oni se sada odriču, kažu ne može nijedan. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Neko mora to da razume“, poručio je.

Vučić je pozdravio usvajanje Deklaracije o nestalim osobama i obećao da će Srbija pretražiti svaku lokaciju za koju Albanci za Kosova izraze sumnju da se tu nalaze posmrtni ostaci njihovih bližnjih, ali je podvukao da Beograd isto to očekuje od Prištine.

Predsednik Srbije upozorio je da se kada dogovora nema raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi.

Albanskim novinarima sa Kosova poručio i da je Srbija u prošlosti pravila brojne greške, ali da se plaši da Priština ne samo da ništa iz tih grešaka nije naučila, već ih pravi na još grublji način.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *