Policijski načelnik ispričao detalje iz iskaza dečaka koji je pucao u đake

Načelnik Milić (Foto RTS Snimak ekrana)

Bujanovac, Beograd, 4. maj 2023. (Foto snimak ekrana) – Načelnik beogradske policije Veselin Milić kaže za RTS da je dečak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je „psihopata koji treba da se smiri“.

Dete koje je izvršilo zločin je, kada je pozvao policiju, reklo da je pucao na lica u školi i da je on, u toj izjavi koja je zabeležena i snimljena, psihopata koji treba da se smiri. To je izjavio kada je pozvao dežurnog radnika Komandno-operativnog centra, u izjavi prvoj na njegov telefonski poziv za prijavljivanje događaja. Izjavio je da ga je po izvršenju toga uhvatio strah i panika i čudno disanje i da je bilo ispravno da pozove policiju i taj događaj prijavi“, kazao je Milić.

Milić ističe da se ovo nikada nije desilo i da se nada da se nikada neće ponoviti.

Motiv nismo mogli da saznamo, jer K. K. je rođen 2009. godine, radi se o detetu, čak ne i o mlađem maloletniku. Nismo mogli da imamo spoznaju da ovako nešto gnusno može bilo koje dete da uradi“, napominje Milić.

Trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u beogradskoj školi

Saznali su, navodi, u daljem razgovoru, da je sam izjavio u prisustvu Centra za socijalni rad i advokata da je bio ignorisan od društva i da je bio negde izopšten iz komunikacije, interakcije, svega onoga što bi moglo neko dete da ima i to ga je navelo kroz neke misli i radnje da učini to.

„Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi, sam je to učinio i nije imao nameru niti želju sa tim Molotovljevim koktelima da bilo koje dete zapali, nego, kako je rekao, da napravi jedan odbrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla da dođe, da pruži pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu da bi mogao da izvadi okvir pištolja i isti spusti na pod“, ističe Milić.

Milić navodi da je rekao na samom izvršenju krivičnog dela da je čekao ovaj dan, da mu je tu najpovoljnije, jer su tu preko puta deca koja idu u školu i gde može sve da završi u jednom danu.

Milić kaže da ne bi mogao da kaže da li je dečak bio svestan da neće moći da odgovara.

Ovaj zločin nosi toliko planova, skica, način njegovog mišljenja kako je prevazišao igrice, kada je to planirao, kako je rekao u prvoj izjavi na samom igralištu pre mesec dana ili posle toga oko tri nedelje, da izvrši ubistvo svih koji ga iritiraju i ignorišu, on je vrlo planski to zamišljao kako i šta. Sam ovaj spisak je pitanje za sve nas, šta bi bilo da je stigao ovo sve“, upitao je Milić.

On navodi da maloletnici, gde je nasilje vrlo prisutno u poslednjih šest meseci, razmišljaju koji je to nož koji imaju, koje su povrede naneli, da li je sečivo preko osam centimetara, da li imaju pravo da nose.

„Mnoga deca to zloupotrebljavaju i apelovali smo da se kaznene sankcije povećaju. Ko će da vrati tih devet porodica i tu decu, to su uništene porodice i ko dozvoljava da bilo ko ne odgovara“, kaže Milić.

Milić dodaje da je dečak u 29. novembru, u PU za Grad Beograd i da je otišao u jednu zdravstvenu ustanovu za psihijatrijsko i mentalno lečenje maloletnih lica gde je i smešten u prisustvu Centra za socijalni rad i oni će, kao i lekar, imati dalju nadležnost.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *