Sa Sajma zapošljavanja u Bujanovcu: Nadam se da će me pozvati (foto&video)

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 8. maj 2023. Preko 80 slobodnih radnih mesta za različite obrazovne profile, počev od bravara, elektrozavarivača, prodavca, prehrambenog tehničara, mlekara, konobara, stolara, pa sve do obrađivača stakla, vozača teretnjaka i instruktora vožnje bilo je u ponudi na Sajmu zapošljavanja danas u Sportskoj hali Mladost u Bujanovcu. Sajam je otvorio predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

Na ovogodišnjem sajmu zapošljavanja učestvovala su 24 poslodavca sa teritorije Bujanovca i Preševa  iz oblasti telekomunikacija, trgovine, mašinstva i obrade metala, tekstilstva, saobraćaja, prehrambene proizvodnje, drvne proizvodnje i ugostiteljstva.

-Očekujemo od 700 do 800 lica koja su rekla da će doći na sajam i mislim da će biti uspešno i za poslodavce i za lica koja traže posao. Profili koje danas poslodavci traže nisu u velikom broju na našoj evidenciji, jer se traže većinom zanatska zanimanja koja su deficitarna – kaže za Bujanovačke Goran Živković, V.D. direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) u Vranju.

Na evidenciji NZS u Bujanovcu, kako kaže, ima 4.200 prijavljenih lica. Najviše je onih sa srednjom školom, oko 50 procenata, zatim sledi manji broj prijavljenih sa visokom školom i najmanje onih sa fakultetskom diplomom.

Na štandu Nacionalne službe nezaposleni i poslodavci mogli su da dobiju sve informacije o aktuelnim programima NSZ za podsticanje zapošljavanja.

-Mi tražimo dva radnika u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda, nije potrebno prethodno iskustvo, dovoljno je da kandidat ima osnovnu školu, nudimo platu od 50.000 dinara i plaćeno osiguranje – kaže za naš portal Nenad Ristić, vlasnik mlekare „Maj plus“.

Arijeta Bici Sulejmani isped firme „Bici komrc“ danas je nezaposlenima nudila po tri radna mesta kuvara, konobara i vozača C kategorije.

-Naša firma traži pomoćne radnike za proizvodnju kuhinja, vrata i ostalih proizvoda od medijapana i PVC-a, primamo radnika sa i bez iskustva i imamo upražnjenih 7 do 10 radnih mesta – kaže Bard Mehmeti isped preševske firme NURA DOO.

PD SMER 017 iz Bujanovca traži jednog instruktora vožnje, koji je potrebno da ima završen V stepen saobraćajne škole i licencu Agencije za bezbednost saobraćaja. Plata koju oni nude je oko 50.000 dinara, kaže Miloš Ilić, vlasnik PD SMER 017.

Matična služba za životinje ZOO AGRO MAT iz Bujanovca, koja se bavi selekcijom i oplemenjivanjem domaćih životinja, danas je na sajmu tražila veterinarskog tehničara koji bi radio na terenu i obavljao određene zadatke.

Nezaposleni su imali priliku da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave se, popune upitnik i predaju im svoju radnu biografiju (CV).

Budući pravnik Nikola Milanović iz Karadnika, kome su ostala još 4 ispita do  diplomiranja na Pravnom fakultetu u Vranju, došao je da se sa srednjom ekonomskom školom prijavi za posao trgovca, jer mu je posao neophodan da bi, kako kaže, finansirao ostatak studija.

-Imam 29 godina i do sada sam radio samo neke privremene poslove, a danas sam predao svoj CV poslodavcu BIG Market, pa se nadam da će me pozvati – kaže Milanović za naš portal.

Radmila Stojanović ima 53 godine i prvi put je došla na sajam da traži posao, ispostavilo se vrlo uspešno.

-Prijavila sam se za posao uređivača zelenih površina u Bujanovačkoj Banji, zadovoljna sam uslovima koje nude, tako da su mi rekli da već 10. maja mogu početi sa radom – kaže Radmila.

Među kandidatima bilo je i onih koji su skoro završili srednju školu i došli da okušaju sreću, kao i onih koji su se prijavljivali za posao van svoje struke.

-Završio sam trogodišnju ekonomsku školu, smer kuvarstvo, ali sam danas na sajmu našao nešto što nije moja struka, međutim mislim da bih mogao to da radim. Prijavio sam se za posao radnika na mašini za preradu i obradu stakala, ostavio sam svoje podatke i nadam se da će me ovih dana pozvati – kaže Tomić Milan (23).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *