Završeni izbori, Savet Albanaca preuzima stranka Šćiprima Muslijua

Piše: N. Stevanović

Nevzad Lutfiu

Bujanovac, 8. maj 2023. Najviše glasova na elektorskoj skupštini za izbor članova Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), održanoj u nedelju u Sportskoj hali „Mladost“ u Bujanovcu, dobila je zajednička lista četiri stranke – Partije za demokratsko delovanje (PDD), Pokreta za demokratski progres (PDP), Demokratske partije (DP) i Demokratske partije Albanaca (DPA). Ove partije imaće 10 od 15 mogućih članova saveta, a novi predsednik biće Nevzad Lutfiu iz PDP.

Lideri četiri stranke potpisali su pre izbora sporazum o ko-upravljanju savetom, koji podrazumeva da će četvorogodišnji mandat predsednika biti podeljen između PDP i PDD. U naredne dve godine savet će voditi Lutfiu iz PDP, nakon čega će čelnu poziciju prepustiti kandidatu iz PDD.

„Naš kandidat Nevzad Lutfiu biće novi predsednik NSA. Nastavićemo politčku borbu za oživljavanje saveta u skladu sa vizijom istorijskog predsednika Jonuza Muslijua“, naveo je šef PDP Šćiprim Musliju posle izbora.

Ovim je završena sedmomesečna saga oko rukovodstva u NSA i neuspeha istih stranaka da dogovore većinu posle neposrednih izbora u novembru prošle godine, što je za posledicu imalo održavanje elektorskih izbora u nedelju.

Država bira predsednika Saveta Albanaca i privremeni organ

Lista opozicione Alternative za promene i na elektorskim izborima u nedelju osvojila je pet mandata.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *