Dan sestrinstva u Domu zdravlja: Priznanja za medicinske sestre i učenice

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 11. maj 2023. Domaćin svečanosti povodom Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obeležava 12. maja, ove godine bio je Dom zdravlja Bujanovac. Veliki broj medicinskih sestara i članova Udruženja zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga okupio se danas na dodeli priznanja i zahvalnica najboljima među njima.

-Ove godine imamo čast da po prvi put budemo domaćini Međunarodnog dana sestrinstva, koji se tradicionalno svake godine obeležava 12. maja. Uručićemo 10 srebrna znaka najboljim medicinskim sestrama i aktivnim članovima Udruženja, a pored toga dodelićemo i zahvalnice – kaže za Bujanovačke Milena Nikolić, glavna medicinska sestra kućnog lečenja i član Upravnog odbora Udruženja zdravstvenih radnika za područje Bujanovca.

Udruženje zdravstenih radnika Pčinjskog okruga broji 880 članova i danas je proslavilo 20 godina postojanja, a ujedno je obeležen, kako kaže, i  57. rođendan Međunarodnog dana sestrinstva.

U svoje ime i u ime ustanove poželela je dobrodošlicu svima Marija Dimitrijević, glavna medicinska sestra Doma zdravlja Bujanovac.

Anastasija Janjić, učenica medicinskog smera SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu pročitala je istorijat i zakletvu osnivačice sestrinstva Florens Najtingel, po čijem datumu rođenja se i obeležava Međunarodni dan sestrinstva, i koja i danas predstavlja model medicinskim sestrama i tehničarima i definiše njihov moralni lik.

Dušica Stojanović, predsednica Udruženja medicinskih sestara pčinjskog okruga, ukazala je na svakodnevno osipanje medicinskog kadra, naglašavajući da je borba za prava medicinskih sestara i tehničara, za bezbedno okruženje i pristojne plate neprestana.

-Osnovni stožeri ove profesije su efikasna komunikacija sa pacijentima, predanost poslu i humanost. Biti medicinska sestra je privilegija, ali i velika odgovornost, a iskustvo nam govori da su najbolje u našem pozivu samo one koje su se za ovaj posao opredelile zbog humanosti i iz ljubavi prema čoveku – kazala je Stojanovićeva.

Tročlana komisija, koju čine Dragica Cvetković, Suzana Ristić i Saša Nikolić, imala je težak zadatak da od 21-og kandidata izabere 10 najboljih, ali su, kako kažu, bili jednoglasni u donošenju odluke.

-Medicinska sestra treba da bude iskusna, obrazovana, komunikativna, da bude timski igrač i da nije sebična u prenošenju znanja mladim kolegama, koji su željni znanja i treba ih usmeriti i biti im vetar u leđa. Do današnjeg dana podelili smo 101 znak i 29 zahvalnica – rekla je Dragica Cvetković, predsedica komisije.

Srebrni znak Udruženja dobile su Aleksandra Nikolić, Anđela Pešić, Bojana Đorđević, Vesna Mančev, Suzana Petković, Vesna Ristić, Zlatka Mitić, Ivana Anđelković, Milena Minić i Tanja Ilijev Dimitrov.

Zahvalnice su dobile medicinske sestre Fatime Jakupi i Biljanja Stojmenović, kao i medicinski tehničar Miroslav Popović. Specijalnu zahvalnicu dobio je i Zdravstveni centar Vranje.

Najbolji učenici srednjih medicinskih škola takođe su dobili zahvalnice, a to su  Đetina Arifi iz Preševa, Vlora Imeri i Anastasija Janjić iz Bujanovca i Andrija Mirkov i Lana Zdravković iz Vranja.

Zlatka Mitić iz Bujanovca, jedna od dobitnica srebrnog znaka, glavna je sestra službe za zdravstvenu zaštitu školske i predškolske dece. Radni odnos zasnovala je 1982. godine, aktivno učestvovala u sprovođenju vakcinacije i edukovala veliki broj pripravnika. Član je komisije za borbu protiv zlostavljanja i zanemarivanja dece, aktivno je učestvovala u akreditaciji i reakreditaciji Doma zdravlja Bujanovac, a odlikuje je, po rečima predsednice komisije, dugogodišnje nesebično zalaganje na poslu sa pozitivnim pristupom prema kolegama, pretpostavljenima i pacijentima.

-Kao član izvršnog odbora i Udruženja zdravstvenih radnika Pčinjskog okruga, želim da se zahvalim svima što ste danas učinili da se osećam posebno i ponosno na sebe i svoju profesiju. Trudiću se i dalje da budem iskrena podrška pacijentima i kolegama – rekla je Zlatka Mitić.

Aleksandra Nikolić,koja radi već 35 godina u službi kućnog lečenja u Domu zdravlja Vranje, obavljala je funkciju glavne sestre 25 godina. Po rečima predsednice komisije, ona je požrtvovana, maksimalno profesionalna, jedna od najsposobnijih i najodgovornijih sestara, koja svoje znanje nesebično prenosi mlađim kolegama.

-Ovo je zaista veliko priznanje i čast, ponosna sam na svoj rad i drago mi je što su kolege prepoznale moju predanost poslu i požrtvovanje, član sam Udruženja od samog početka. Posebnu čast ukazale su mi koleginice iz službe, koje su mi izuzetno drage i sa kojima se i privatno družim, koje su došle danas da mi pruže podršku i uruče cveće – kaže za Bujanovačke Nikolićeva.

Na samom kraju prisutnima se obratila i direktorka Doma zdravlja Bujanovac dr Daliborka Pavlović.

-Nagrade su danas otišle u prave ruke. Ja mnogo volim medicinske sestre, one su moji iskreni saradnici i mislim da su one duša zdravstvenog sistema. Znam koliko znači njihova topla reč i ljubaznost, jer je onda svaka pilula, svaka ampula i infuzija mnogo delotvornija kad je one daju – rekla je Pavlovićeva.

Direktorka se zahvalila i onima koji su pomogli u realizaciji manifestacije, a to su Opština Bujanovac, Veterinarska stanica Bujanovac, Duvanska industrija Bujanovac, Bi voda, Heba, Crveni krst i sindikalne organizacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *